Amsterdam kreeg woensdag een pluim van een Britse organisatie als één van de beste steden in Europa om een nieuw bedrijf te starten.

Een opsteker vor de Nederlandse hoofdstad: Amsterdam heeft de tweede plaats behaald in de European Digital City Index die wordt samengesteld door de Britse stichting Nesta. Het gaat om een lijstje dat de aantrekkelijkheid van steden voor startende bedrijven meet.

Van de 35 beoordeelde steden komt Londen als beste uit de bus, gevolgd door Amsterdam en Stockholm. Daarmee laat Amsterdam ook hippe startup-steden zoals Berlijn achter zich.

Amsterdam als startup-stad

De EDCI-Index telt tien subdomeinen waar steden scores krijgen van 1 (beste) tot 35 (minste). Voor Amsterdam ziet het plaatje er zo uit.

Ga je het rijtje af, dan krijgt Amsterdam hoge waarderingen voor de niet-digitale infrastructuur, ofwel het stadstransport, en de toegang voor startups tot financiering.

Ook op zaken als ondernemerscultuur (bereidheid om risico te nemen, perceptie van ondernemerschap) en het ondernemersklimaat (gemak van zakendoen, deelruimtes voor jonge ondernemers) scoort Amsterdam goed. Wel is kantoorruimte in algemene zin vrij duur in Amsterdam, vergeleken met veel andere Europese steden.

Het kostenaspect keert terug bij het thema 'lifestyle': bij de kosten van het levensonderhoud staat Amsterdam op plaats 21, een relatief dure stad in Europa.

Kleine markt

Als zwak punt geldt de omvang de binnenlandse markt: bij de vraag naar digitale diensten is Amsterdam een middenmoter en de groei van de vraag naar online transacties is minder groot dan in andere landen.

Opvallend in dit verband is verder dat de gemiddelde snelheid van het internet als zeer hoog wordt beoordeeld, maar dat de kosten van breedband-abonnementen (overigens op landelijk niveau gemeten) relatief hoog zijn. Dat levert een wat lagere score op bij de 'digitale infrastructuur'.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl