Investeringsmaatschappij Berkshire Hathaway van superbelegger Warren Buffett maakte afgelopen maand de resultaten over het eerste kwartaal van dit jaar bekend. Zoals verwacht wezen pessimistische beleggers erop dat Bufett een recordbedrag van 189 miljard dollar in contanten aanhoudt.

Volgens sommige beleggers wijst dit erop dat Buffett anticipeert op een beurscrash. Hij ziet momenteel kennelijk onvoldoende mogelijkheden op de aandelenmarkt, waarbij de hoge waarderingen van aandelen een rol spelen.

Deze conclusie is echter te kort door de bocht, volgens de Amerikaanse fondsmanager Chris Bloomstran van Semper Augustus, een vermogensbeheerder die ongeveer 550 miljoen dollar onder zijn hoede heeft en Berkshire Hathaway als grootste aandelenbelegging heeft.

Tegenover Business Insider legt Bloomstran uit dat er veel meer nuance zit in de berg contanten van Berkshire Hathaway. De omvang van de cashpositie betekent niet dat Buffett pessimistisch is over de aandelenmarkt of dat een beurscrash op handen is.

De kaspositie van Berkshire: het grotere plaatje

In plaats van de kaspositie van Berkshire Hathaway op een absolute basis te meten, doen beleggers er beter aan te kijken hoe groot de kaspositie is als percentage van het balanstotaal, volgens Bloomstran.

De huidige kaspositie staat gelijk aan ongeveer 18 procent van het balanstotaal van Berkshire Hathaway en is in lijn met het langetermijngemiddelde.

Berkshire Hathaway heeft sinds 1997 gemiddeld 13 procent van zijn activa in kas gehouden, aldus Bloomstran.

Een andere manier om naar de kaspositie van Berkshire Hathaway te kijken, is deze af te zetten tegen de marktwaardering van het bedrijf, wat een vergelijkbaar beeld oplevert.

De 189 miljard dollar in kas van Berkshire Hathaway ligt eigenlijk op een vrij genormaliseerd niveau en bevindt zich ver onder de piek van bijna 40 procent van de marktwaarde in 2004.

Foto: The Compound

Berkshire Hathaway móét kasreserves aanhouden

Hoewel Berkshire Hathaway bijna 200 miljard dollar in kas heeft, betekent dit niet dat de investeringsmaatschappij zijn hele kaspositie kan inzetten om overnames te doen.

"Ik denk dat van dat geld ongeveer de helft daadwerkelijk kan worden ingezet," zegt Bloomstran. Dat komt omdat de enorme verzekeringsactiviteiten van Berkshire Hathaway vereisen dat het bedrijf een aanzienlijke kasreserve aanhoudt om risico's rond de uitkering van polissen af te dekken.

Hoewel Buffett heeft verklaard dat Berkshire Hathaway een permanente kasreserve van ongeveer 30 miljard dollar zal aanhouden voor de verzekeringstak, neemt Bloomstran een voorzichtiger benadering en voegt hij ongeveer 50 miljard dollar toe aan dat reservebedrag om rekening te houden met een volledig jaar aan mogelijke verliezen bij de verzekeringsactiviteiten.

"Wij beschouwen een bedrag van 82 miljard dollar als een min of meer permanente kasreserve," zegt Bloomstran in een recent rapport. Daarmee blijft er ongeveer 110 miljard dollar beschikbaar voor Berkshire Hathaway om te investeren.

Berkshire Hathaway heeft beperkte mogelijkheden om te investeren

Vanwege de enorme omvang van Berkshire Hathaway is er maar een kleine groep bedrijven die echt een verschil maken voor het conglomeraat.

Als je daarbij optelt dat contanten en kortlopende staatsobligaties momenteel meer dan 5 procent rendement opleveren, is het niet vreemd dat Buffett de tijd neemt om de juiste investering tegen de juiste prijs te vinden — en die investering kan op elk moment komen.

Zo investeerde Buffett in het eerste kwartaal van 2016 voor het eerst in Apple. Op dat moment handelde de S&P 500-index dicht bij recordhoogtes, was Apple het grootste bedrijf ter wereld en had Berkshire Hathaway een recordhoeveelheid contanten. Geen van die factoren — die allemaal ook nu aanwezig zijn — weerhield Buffett ervan één van de beste beleggingen in de geschiedenis van Berkshire Hathaway te doen.

"Hij heeft de keuze uit pakweg de 100 grootste bedrijven in de S&P 500 en misschien een handvol internationale bedrijven waarin hij kan investeren. Dus de kansen zijn beperkt, maar hij vindt het niet erg om tussentijds 5,3 procent te verdienen. Dat betekent echter op geen enkele manier dat een beurscrash op handen is. Buffett probeert gewoon stabiele, goede prijsniveaus te vinden om te investeren. Zijn universum is beperkt", aldus Bloomstran.

Kortom, beleggers moeten geen vergaande conclusies trekken uit het feit dat Berkshire Hathaway op de grootste berg geld ooit zit.

Toen Buffett eerder dit jaar op de aandeelhoudersvergadering van Berkshire werd gevraagd waarop hij wachtte, antwoordde de legendarische belegger: "We komen alleen in actie, als de aanleiding perfect is."

LEES OOK: Wat gebeurt er als Warren Buffett overlijdt?