De beste tijd om ’s morgens koffie te drinken is 10.30, of in ieder geval tussen 09.30 en 11.30 en een uur na het wakker worden.

Dit is de conclusie van een onderzoek van onder anderen de Amerikaanse neuroloog Steven Miller van de Universiteit voor Geneeskundige Wetenschappen in Betheseda, in de Amerikaanse staat Maryland.

Britse media berichtten donderdag over het baanbrekende onderzoek. De cafeïne in de koffie beïnvloedt het cruciale hormoon cortisol dat de alertheid van mensen regelt.

Het niveau aan cortisolhormonen in het lichaam is normaal gesproken hoog na het wakker worden. Dat blijft zo circa een uur lang. Volgens de onderzoekers is het dan over het algemeen 08.00 tot 09.00 uur in de morgen.

Het is volgens hen veel beter koffie te drinken nadat de cortisolhormonen in de morgen over hun hoogtepunt heen zijn. Wie koffie drinkt tijdens dat dagelijkse hoogtepunt van cortisolhormonen in het bloed, ontwikkelt volgens Miller waarschijnlijk een soort immuniteit voor cafeïne. Het effect van de kop koffie wordt dan minimaal.

Andere onderzoekers hadden al gesteld dat het drinken van de koffie in de middag heel goed helpt alertheid te bevorderen, zeker na een zware lunch.

LEES OOK: Op deze 20 plekken drink je de lekkerste koffie van Nederland