Wat is een profvoetballer waard? Een niet onbelangrijke, maar moeilijk te beantwoorden vraag bij transfers.

Het Zwitserse CIES Football Observatory zegt dat wél te kunnen en heeft een algoritme ontworpen waarmee het tot een ranking komt van de waardevolste profvoetballers van 20 jaar en jonger  in Europa’s vijf topcompetities.

CIES rankt alleen spelers in de Britse Premier League, de Spaanse La Liga, de Italiaanse Serie A, de Duitse Bundesliga en de Franse Ligue 1. De website claimt tot een transferwaarde te kunnen komen door voetbaltransacties vanaf 2010 te analyseren, gesprekken met marktpartijen te voeren en factoren mee te wegen als speelactiviteit, club, leeftijd en spelpositie.

Zonder het betrekken van de Nederlandse eredivisie ontbreekt in elk geval Ajax-speler Matthijs de Ligt in deze lijst. De Ligt is 19 jaar en gaat mogelijk zijn ploeggenoot Frenkie de Jong (22) achterna richting Barcelona. Hij zou zo’n 65 tot 70 miljoen euro waard zijn en schiet bij een transfer naar de Spaanse competitie meteen naar een hoge positie in de lijst.

Hier zijn ze dan: de acht waardevolste voetballers in de Europese topcompetities die op of na 1 januari 1999 zijn geboren.


8: Justin Kluivert, buitenspeler van AS Roma, goed voor €44,3 miljoen.

Leeftijd: 20

Lees ook op Business Insider

Club: AS Roma

Wie: Justin Kluivert verruilde Ajax in juli 2018 voor AS Roma, dat ruim 17 miljoen euro voor hem betaalde. De buitenspeler is een vaste waarde bij de Italianen, scoorde eenmaal in de competitie en een keer in de Champions League, en zet zijn werkgever momenteel op een winst van zo’n 26 miljoen euro.


7: Technische spits Vinicius Junior pakt de 7e plaats in de ranking met € 55 miljoen.

Foto: Gonzalo Arroyo Moreno/Getty Images

Leeftijd: 18

Club: Real Madrid

Wie: Toen Real Madrid Vinicius Junior afgelopen zomer op een persconferentie presenteerde, vergeleek hij zichzelf met Neymar. Hij moet nog helemaal doorbreken in het team, maar fans zijn verrukt vanwege zijn balvaardigheid en passes zijn benieuwd naar wat er verder nog in het vat zit.


6: Gianluigi Donnarumma, de Italiaanse sterkeeper. Waarde: € 59,4 miljoen.

Foto: EPA

Leeftijd: 20

Club: AC Milan

Wie: Europese topclubs staan voor de keeper van AC Milan in de rij. Gianluigi Donnarumma is pas 20, maar stond sinds 2016 al twaalf keer onder de lat tijdens interlands. De Italiaan zou momenteel 59,4 miljoen euro waard zijn. Laat AC Milan de geïnteresseerde kopers flink tegen elkaar opbieden, dan zou Donnarumma zijn Spaanse concollega Kepa kunnen inhalen als duurste keeper ter wereld (80 miljoen).


5: Declan Rice, tot 2024 onder contract bij West Ham United. Momenteel € 64,2 miljoen waard.

Foto: EPA

Leeftijd: 20

Club: West Ham United

Wie: Declan Rice stroomde in 2017 door vanuit de jeugd van West Ham United. De verdedigende middenvelder debuteerde in 2018 in het Iers voetbalelftal, maar werd een jaar later international van Engeland. Zijn contract loopt nog vijf jaar door, wat hem extra duur maakt om af te kopen. Volgens CIES zou dat kunnen voor 64,2 miljoen euro.


4: Doelpuntenmachine en middenvelder Kai Havertz zou goed zijn voor € 64,3 miljoen.

Foto: TF-Images/Getty Images

Leeftijd: 19

Club: Bayer Leverkusen

Wie: Kai Havertz heeft een vaste opstelling in het team van Bayer Leverkusen. Hij droeg bij aan 15 doelpunten in 31 wedstrijden


3: Op de derde plaats de verdedigende middenvelder Nicolo Zaniolo: € 67,4 miljoen.

Foto: ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images

Leeftijd: 19

Club: AS Roma

Wie: Nicolo Zaniolo houdt het midden tussen een aanvaller en een verdediger. Zijn missie: de aanval van de tegenstander frustreren voor deze zich uitbetaalt in een kans of een schot op het doel.


2: Mattéo Guendouzi, centrale middenvelder van Arsenal, staat tweede met € 70,1 miljoen.

Foto: EPA

Leeftijd: 20

Club: Arsenal

Wie: De jonge Franse middenvelder verruilde FC Lorient in juli 2018 voor Arsenal, dat 8 miljoen euro voor hem betaalde. VI noemde hem afgelopen december nog ‘de goedkoopste sensatie van de Premier League‘, maar inmiddels zou Guendouzi ruim 70 miljoen waard zijn.


1: Er kan er maar één de grootste zijn en dat Britse spits Jadon Sancho, met een waarde van € 150,3 miljoen.

Foto: PATRIK STOLLARZ/AFP/Getty Images