Hoelang kunnen CDA en PvdA nog burgemeesters leveren als ze niet meer zijn dan een middenpartij?

Die vraag werpt journalist Sheila Sitalsing op in de podcast De mars naar maart, waarin ze de verkiezingsuitslag van vorige week analyseert. Sitalising is onder meer bekend van haar scherpe columns in de Volkskrant.

CDA en PvdA zijn samen met de VVD de drie klassieke bestuurderspartijen van Nederland. Dat is te zien in het aantal burgemeesters dat de partijen leveren.

Op 5 december 2016 waren 115 burgervaders afkomstig van het CDA, de VVD leverde er 94 en de PvdA 73. Oftwel, 84 procent van alle burgemeesters in Nederland.

"Dat is nog een erfenis uit de tijd dat deze partijen dit land runden", aldus Sitalsing. Volgens haar is deze situatie niet lang meer vol te houden, nu de PvdA op het historisch lage aantal van 9 zetels staat. En bij het CDA werd weliswaar gejuicht, maar de 19 zetels zijn het op een na laagste aantal ooit uit de geschiedenis van de partij.

"Dit is een aflopende zaak", aldus Sitalsing. "Dat zal gevolgen hebben voor de representatie in allerlei bestuursfuncties, met name bij de PvdA en het CDA. De VVD kan voorlopig nog wel doorgaan met burgemeesters benoemen, want die leveren nu ook de premier."

Andere partijen zoals D66 en GroenLinks zullen hun plek op gaan eisen, en dat kan grote gevolgen hebben voor de traditionele bestuurderspartijen. Sitalsing: "Dan wordt het ook niet meer aantrekkelijk om lid te zijn van CDA of PvdA, want mensen zijn nog steeds lid van die partijen omdat je daar zo leuk politiek carrière kunt maken."

Luister de podcast De mars naar maart waarin de verkiezingsuitslag wordt besproken hier terug.

LEES OOK: Het links van de twintigste eeuw is dood, tijd voor de PvdA om het nieuwe links te omarmen