In september kwamen er 661.000 banen bij in de VS. Dat is de zwakste groei van de werkgelegenheid sinds mei.

De werkloosheid daalde wel verder tot 7,9 procent tegen 8,4 procent een maand eerder.

Oplopende coronabesmettingen zitten verder herstel op de arbeidsmarkt in de weg.

De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in september veel minder sterk gegroeid dan in augustus en ook zwakker dan verwacht.

Het Amerikaanse ministerie van Arbeid maakte bekend dat er vorige maand 661.000 banen bijkwamen in de VS exclusief de landbouwsector. Economen hadden in doorsnee op een aanwas van 875.000 arbeidsplaatsen gerekend.

In augustus kwamen er volgens een herzien cijfer nog bijna 1,5 miljoen banen bij in ’s werelds grootste economie. De werkloosheid in de VS lag vorige maand op 7,9 procent tegen 8,4 procent een maand eerder.

De Amerikaanse werkgelegenheid kreeg tijdens de coronacrisis forse klappen, maar de afgelopen tijd is er weer sprake van herstel op de arbeidsmarkt.

Het oplopend aantal besmettingen vertraagt het herstel

Wel loopt het aantal coronabesmettingen in de VS de laatste tijd steeds verder op wat het herstel kan ondermijnen. Eerder op de dag werd nog bekend dat president Donald Trump en zijn vrouw Melania positief hebben getest op corona. Zij zijn nu in quarantaine in het Witte Huis.

Het is bovendien de zwakste groei van de Amerikaanse werkgelegenheid sinds mei, toen de arbeidsmarkt begon te herstellen van de zware dreunen door de crisis.

In de voorgaande maanden gingen nog miljoenen banen verloren in de VS als gevolg van de virusuitbraak en de lockdownmaatregelen.

Het is het laatste banenrapport voor de presidentsverkiezingen in de VS op 3 november. Het economisch herstel van de coronacrisis is een belangrijk thema in de verkiezingen.

LEES OOK: Trump heeft Covid-19: daarmee raakt hij waardevolle tijd kwijt om de voorsprong van Biden in de peilingen teniet te doen