• De VS heeft Xiaomi van een militaire zwarte lijst gehaald.
  • De Chinese smartphonemaker was daar begin dit jaar door de regering-Trump opgezet.
  • Het aandeel Xiaomi schoot 6 procent omhoog op de beurs in Hongkong.

Smartphonefabrikant Xiaomi wordt weer van een zwarte lijst van het Amerikaanse ministerie van Defensie afgehaald.

Het Chinese bedrijf was daar begin dit jaar onder de regering-Trump opgezet, omdat het te nauwe banden met het Chinese leger zou hebben. Xiaomi ontkende dat won een zaak bij een Amerikaanse rechter.

Inmiddels blijkt uit een juridisch document dat Xiaomi en het Pentagon hun geschil verder schikken.

Door de ban zouden Amerikaanse investeringen in Xiaomi-producten aan banden worden gelegd. Xiaomi, dat met zeven andere bedrijven op de zwarte lijst was geplaatst, was het niet eens met de beslissing van de Verenigde Staten en spande een rechtszaak aan.

Bij een Amerikaanse rechter kreeg de smartphonemaker al gedaan dat de ban tijdelijk moest worden opgeschort omdat de wijze waarop de beslissing was genomen “zeer gebrekkig” was.

Beleggers waren positief verrast door de plotselinge oplossing van de situatie. Het aandeel Xiaomi schoot 6 procent omhoog op de beurs in Hongkong toen het nieuws bekend werd.

Xiaomi opent winkels in Nederland

Xiaomi is opgericht in 2010 door de Chinese internetondernemer Lei Jun en uitgegroeid tot de nummer drie op de wereldwijde smartphonemarkt, na Apple en Samsung.

Lees ook op Business Insider

Ook in Nederland timmert het merk aan de weg. In 2020 opende Xiaomi onder meer een winkel in Rotterdam. Meer vestigingen zijn gepland.

“Ik zal niet bescheiden zijn. Wij willen nummer 1 worden”, zei Daisy Hu, landenmanager voor de Benelux, in gesprek met Business Insider Nederland.

Xiaomi staat bekend om de goede prijs-prestatieverhouding. Kopers krijgen veel smartphone voor relatief weinig geld vergeleken met concurrenten als Apple en Samsung.

Daarnaast verkoopt Xiaomi honderden slimme apparaten, van fitnesstrackers en beveiligingscamera’s tot waterkokers en elektrische vouwfietsen.

LEES MEER: Dit is Xiaomi, de Chinese smartphonemaker die in het gat springt van Huawei: ‘Wij willen nummer 1 worden in Nederland’