De VS heeft de Canadese regering laten weten dat het land wil doorgaan met het formele verzoek om uitlevering van de financiële topvrouw van telecommunicatiegigant Huawei, Meng Wanzhou. Dat meldt de Canadese krant The Globe And Mail.

Meng wordt door de VS verdacht van het schenden van sancties die zijn opgelegd aan Iran. De Canadese ambassadeur in de VS, David McNaughton, zei in een interview in de krant dat de VS heeft laten weten de uitlevering van Meng te vragen, maar hij zei niet wanneer het formele uitleveringsverzoek door de VS wordt ingediend. De uiterste datum ervoor is volgens de diplomaat 30 januari.

Huawei wilde volgens de krant niet reageren op de lopende juridische zaak. China zei dinsdag dat de Verenigde Staten en Canada misbruik maken van hun uitleveringsverdrag in het geval van Meng Wanzhou. China herhaalde de oproep om Meng vrij te laten. “Elke persoon met een redelijk oordeel zou tot de conclusie komen dat Canada zich vergist heeft in zijn acties”, zei een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Spionage

Justitie in Canada arresteerde de internationale financiële topvrouw van Huawei op 1 december 2018 in Vancouver. Huawei, dat stamt uit 1987, is uitgegroeid tot ’s werelds grootste leverancier van telecomapparatuur zoals routers en zendmasten. Sinds 2010 timmert het bedrijf ook aan de weg op de consumentenmarkt. Huawei is inmiddels de op een na grootste smartphonemaker ter wereld – achter Samsung, maar voor Apple.

In de VS kwam Huawei onder vuur te liggen omdat in de routers een achterdeurtje zou zijn ingebouwd voor spionagedoeleinden. Huawei ontkende, maar de naam raakte dusdanig besmeurd dat het bedrijf een doorbraak op de Amerikaanse telefoonmarkt kon vergeten.

Iran is een ander heikel dossier. De autoriteiten in de VS proberen Huawei al sinds 2016 voor de rechter te krijgen op verdenking van het verschepen van in de VS gemaakte producten naar Iran en andere landen. Daarbij zouden ze Amerikaanse exportwetten en sancties schenden.

LEES OOK: Dit moet je weten over Meng Wanzhou, de in Canada opgepakte dochter van de mysterieuze oprichter van techbedrijf Huawei

Lees ook op Business Insider