• Wetenschappers hebben onderzocht hoe verschillende stemmen overkomen met vergadertools als Zoom, Skype en Teams.
  • Vrouwelijke stemmen lijken minder expressief en emotierijk, omdat niet alle frequenties door worden gegeven.
  • Daardoor komen vrouwen bij videovergaderingen minder charismatisch over.

Tijdens de coronapandemie zijn veel bedrijven overgestapt op werken vanuit huis. Dat betekent dat vergaderingen en overleggen voornamelijk digitaal plaatsvinden.

Uit een nieuwe studie van de Universiteit van Magdeburg blijkt dat vrouwen hierdoor in het nadeel zijn ten opzichte van hun mannelijke collega’s. De stem van vrouwen wordt tijdens videoconferenties als minder expressief, competent en charismatisch ervaren dan die van mannen.

Juniorhoogleraar Ingo Siegert onderzocht samen met zijn Deense collega Oliver Niebuhr van de Universiteit van Sønderborg hoe verschillende online vergadertools stemmen overbrengen, bijvoorbeeld Zoom, Skype of Teams. Zij stelden vast dat niet alle delen en frequenties van wat gezegd wordt, wordt doorgegeven via de internetverbinding. Dit om het datavolume te beperken.

“Bij digitale vergaderingen wordt het bereik en de rijkdom aan non-verbale communicatiesignalen ernstig beperkt, zowel bij mannen als vrouwen”, legt Siegert uit. Maar vooral bij vrouwenstemmen komt de emotionele component minder goed over.

De twee wetenschappers vroegen testluisteraars naar hun indrukken van opgenomen stemmen. Professionele stemacteurs spraken voorbeelden in die moesten worden beoordeeld op een schaal van één tot tien.

Vrouwelijke stemmen scoorden beduidend lager op deze schaal. De emotionele component die zorgt dat iemand charismatisch overkomt, ontbrak bij de vrouwelijke sprekers.

Betere compressiemethoden

“We hebben het effect nu concreet kunnen aantonen en meten. Met deze nieuwe kennis hebben we de kans om bij te sturen”, zegt Siegert.

Lees ook op Business Insider

In de toekomst moeten hulpmiddelen niet alleen aandacht besteden aan de zuivere spraakkwaliteit en de verstaanbaarheid, maar ook aan andere kenmerken, zoals de overdracht van expressie en emotie, beveelt de onderzoeker aan.

“Goede compressiemethoden moeten in de toekomst niet alleen zorgen voor stabiele verbindingen. In een tijdperk waarin verkoop, klantenwerving, bedrijfsbeheer en zelfs politieke besluitvorming worden afgehandeld via digitale communicatiemiddelen, moeten ze zorgen voor zowel een goede visuele als akoestische kwaliteit die ook weergeeft hoe iets gezegd wordt.”

De menselijke stem is enorm belangrijk om iemand te overtuigen, aldus Siegert. “Vooral omdat videovergaderingen vaak plaatsvinden onder suboptimale omstandigheden qua licht en omgeving.”

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op Business Insider Deutschland.

Lees meer over werken tijdens de coronacrisis: