Bedrijven die één of meer vrouwelijke directieleden hebben, betalen veel minder bij bedrijfsovernames.

Bij een vrouw in de top scheelt dat gemiddeld 15,4 procent op de kosten van een overname; per vrouw in de direct daalt ook de frequentie om pogingen om overnames te doen met bijna acht procent.

Dat is de conclusie van onderzoekers van de Canadese Sauder School of Business, onderdeel van de University of Britisch Columbia.

De onderzoekers analyseerden een groot aantal overnamebiedingen tussen 1997 en 2009 van Amerikaanse beursgenoteerde bedrijven die onderdeel waren van de S&P-1500 Index .

Ze vergeleken steeds de uiteindelijke overnameprijs met die van de laatste beurskoers voorafgaand aan de overname. Deze data vergeleken ze met de aanwezigheid van vrouwen in de top van de directie.

Vrouwen houden overnamedrang mannen in toom

Kai Li, een hoogleraar finance en mede-auteur van de studie, zegt tegenover wetenschapssite Science Daily: “Vrouwelijke directieleden spelen een significante rol in het temperen van het imperium-gedrag van CEO’s [dat zich uit door bedrijven over te nemen].”

Vrouwen zouden minder snel geneigd zijn om riskante overnames te doen en de lat hoger leggen bij het geëiste rendement op de investering.

Ander onderzoek wijst keer op keer uit dat de meeste bedrijfsovernames mislukken en uiteindelijk geen waarde toevoegen. Vrouwelijke directieleden helpen dus het bedrag dat gemoeid is met een overname te verkleinen, en dus ook de financiële risico’s.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl