Had je maar flink bitcoins ingeslagen toen de cryptomunt nog minder dan 1.000 dollar (of euro) waard was…

Tot medio 2017 was de bitcoin iets voor een niche-gemeenschap van cryptogelovigen. Daarna ontstond een mondiale hype: de koers van de belangrijkste digimunt ter wereld schoot omhoog van ongeveer 3.500 dollar naar 20.000 dollar begin januari 2018, om daarna weer terug te zakken naar ongeveer 7.500 dollar.

Interessante vraag is: wie hebben daarvan geprofiteerd en wie zijn de klos?

Zakenkrant The Financial Times schrijft op basis van data van onderzoeksbureau Chainanalysis dat vroege investeerders flink lijken te hebben gecasht: afgelopen november hadden beleggers die al méér dan een jaar bitcoin bezaten, ongeveer drie keer zo veel bitcoins vergeleken met beleggers die minder dan een jaar bitcoin bezaten.

Per april 2018 was de verhouding echter ongeveer gelijk: 5,1 miljoen bitcoin waren in handen van ‘speculanten’ die ze minder dan een jaar bezaten, tegen 6 miljoen voor houders die ze al langer hadden, aldus de analyse van Chainanalysis.

Chainanalysis schat dat lange-termijneigenaren van de bitcoin voor minstens 30 miljard dollar aan bitcoins hebben verkocht aan nieuwe speculanten tussen december 2017 en april dit jaar.

Hoe zit het met de verdeling van bitcoins?

De tweedeling tussen lange- en kortetermijnbezitters van bitcoins (samen goed voor ruim 11 miljoen bitcoins) telt overigens niet op tot het aantal bitcoins in omloop, want dat lag in april dit jaar rond de 17 miljoen stuks,

Een deel van het antwoord ligt volgens Chainanalysis bij bitcoins die de facto een soort spookmunten zijn geworden: als eigenaren van bitcoins om wat voor reden dan ook passwords kwijtraken of om een andere reden de toegang tot hun digitale portemonnee verliezen, dan kan er in de praktijk niets gedaan worden met deze bitcoins. Chainanalysis schat het aantal 'verloren coins' op zo'n 3,7 miljoen.

Daarnaast zitten er nog zo'n 2,2 miljoen bitcoins bij handelsfora en brokers die ze aanhouden voor de bedrijfsvoering.

Wachten op nieuw koersrecord voor de bitcoin

Een kwestie waar veel volgers van de cryptomarkt zich het hoofd over breken, is: hoe waarschijnlijk is het dat de bitcoin ooit nog terugkeert naar het piekniveau van januari 2018? Sinds de dramatische terugval van de bitcoin in de eerste maanden van dit jaar, lijkt de digimunt in een soort coma beland. De koers schommelt een beetje tussen de 6.500 dollar en 8.000 dollar.

Directeur Charlie Bilello van de Amerikaanse beleggingsadviseur Pension Partners merkt in een tweet op dat de bitcoin inmiddels 173 dagen lang geen nieuw koersrecord heeft neergezet. De langste recordloze periode tot nog toe was 1.176 dagen.

De relatieve kalmte van de afgelopen maanden hoeft echter niet te betekenen dat de bitcoin geen flinke sprongen meer kan maken. Alleen constateren veel experts dat er geen aanwijzing is dat meer gevestigde beleggers, zoals pensioenfondsen, zich serieus inlaten met de bitcoin.

Zo zegt David Gerard, auteur van Attack of the 50 Foot Blockchain tegen de FT: "De handel is erg dun, slecht georganiseerd...en extreem gemanipuleerd. Als je niet doorhebt hoe extreem gemanipuleerd cryptomarkten zijn, is de kans erg groot dat je van een koude kermis thuiskomt."

(klik voor uitvergroting: volg de koers van de bitcoin op finanzen.nl)

bitcoin hype cashen

LEES OOK Een cryptohandelaar die van 6 ton 8 miljoen maakte, verontschuldigde zich voor zijn absurde rijkdom