• In Zwitserland begint een vredestop waar de Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt steun te vergaren voor zijn plannen om de oorlog met Rusland te beëindigen.
  • Er zijn delegaties van negentig landen en organisaties, maar vooraf ging het vooral over de landen en leiders die er niet zijn, zoals Rusland, China en de Amerikaanse president Biden.
  • Het jongste vredesvoorstel van de Russische president Vladimir Poetin over Oekraïne was niet “serieus”, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz.
  • Lees ook: Rusland had een gouden kans om een nieuw front te openen in Oekraïne, maar verkwanselt die, zeggen militaire experts

In Zwitserland begint vandaag een tweedaagse vredestop voor Oekraïne. De Oekraïense president Volodymyr Zelensky hoopt daar steun te vergaren voor zijn visie over hoe de oorlog met Rusland beëindigd moet worden. Er komen delegaties van zeker negentig landen en organisaties, maar vooraf ging het vooral over de landen en leiders die er niet zullen zijn.

Allereerst Rusland: een van de twee strijdende partijen in deze oorlog, maar niet uitgenodigd voor de top. Zwitserland zegt dat het bereid was om dat wel te doen, maar dat de Russen herhaaldelijk hebben aangegeven “dat ze niet geïnteresseerd zijn in deelname”. Daarom is geen uitnodiging gestuurd. Het Kremlin heeft de top “nutteloos” genoemd.

Vredestop “voldoet niet aan China’s voorwaarden”

Ook China ziet daarom niets in de vredestop, die wordt georganiseerd in Bürgenstock, aan het Vierwoudstrekenmeer. Beijing zegt dat de top niet “voldoet aan China’s voorwaarden”. Zelensky sprak zijn teleurstelling uit over het ontbreken van de Chinezen en beschuldigde hen er ook meteen van druk te zetten op andere landen om de vredestop niet bij te wonen. Beijing ontkent andere landen aan te sporen om weg te blijven uit Zwitserland.

Oekraïne en Zwitserland zeggen dat Rusland wel uitgenodigd kan worden bij mogelijke vervolgtoppen, omdat het land deel moet zijn van het vredesproces. De top van dit weekend moet daar het beginpunt voor zijn.

De laatste belangrijke afwezige is de Amerikaanse president Joe Biden, die donderdag en vrijdag nog wel in Italië was bij de G7-top. Zelensky vond het geen sterk signaal dat de Amerikaanse leider niet komt. Biden stuurt zijn vicepresident Kamala Harris.

Veel Europese leiders wel aanwezig, waaronder Mark Rutte

Een aantal grote Europese leiders is wel aanwezig in Bürgenstock.

Zo zijn de Britse premier Rishi Sunak, de Franse president Emmanuel Macron en de Duitse bondskanselier Olaf Scholz er en ook de Europese Commissievoorzitter Ursula von der Leyen en de Italiaanse premier Giorgia Meloni reizen naar Zwitserland.

Landen als India, Turkije en Hongarije sturen niet hun leiders, maar wel een delegatie. Namens Nederland gaat demissionair premier Mark Rutte.

Duitse bondskanselier Scholz neemt vredesvoorstel van Poetin niet serieus

Het jongste vredesvoorstel van de Russische president Vladimir Poetin over Oekraïne was niet "serieus" en is daarom niet besproken door de leiders van de G7-landen, zegt de Duitse bondskanselier Olaf Scholz. Hij deed zijn uitspraken in Italië, waar de G7-top plaatsvindt, vlak voor zijn vertrek naar de vredestop voor Oekraïne in Zwitserland.

Poetin zei vrijdag dat de oorlog stopt als Oekraïne afziet van zijn NAVO-ambities, stopt met vechten en de vier deels bezette regio's overdraagt aan Rusland. De regering in Kyiv verwierp dit "absurde" voorstel meteen. "Iedereen weet dat dit voorstel niet serieus bedoeld was, maar te maken had met de vredesconferentie in Zwitserland", aldus Scholz tegen de Duitse televisiezender ZDF.

LEES OOK: NAVO en G7 nemen coördinatie hulp aan Oekraïne over van lidstaten – Kyiv kan dit jaar nog op €46 miljard rekenen