Shell trakteerde beleggers medio januari op een overwachte winstwaarschuwing. De nieuwe topman, Ben van Beurden, moet bij de officiële presentatie van de jaarcijfers een geloofwaardig verhaal neerzetten.

Shell presenteert donderdag de volledige resultaten over het vierde kwartaal en geheel 2013. Bijna twee weken geleden verraste de nieuwe topman Ben van Beurden vriend en vijand met een winstwaarschuwing.

Zie ook het artikel: Shell verrast met winstalarm 20 13, zware start voor nieuwe topman Van Beurden

Sindsdien houden de financiële markten rekening met de aankondiging van drastische maatregelen bij het energieconcern.

Groei productie olie en gas, rendement onder druk

“De focus verschuift van groei naar winstgevendheid”, aldus ABN Amro. “De afgelopen 9,5 jaar is het geïnvesteerd vermogen verdubbeld tot 217 miljard dollar, terwijl het rendement (ROACE) is gedaald van 20 procent tot 8 à 9 procent.” ABN Amro maakte dinsdag bekend Shell weer te gaan volgen. De bank hanteert een hold-advies en een koersdoel van 27,50 euro “ervan uitgaande dat de ROACE stijgt tot 11-12 procent”.

Volgens ABN Amro heeft Van Beurden diverse mogelijkheden om het rendement op te krikken, waaronder een verruiming van het desinvesteringsprogramma en de ingebruikname van projecten die nu nog in aanbouw zijn.

Ook moet de topman zorgen voor een hogere vrije kasstroom. "Het is cruciaal dat Shell jaarlijks een kasstroom van ten minste 12 miljard dollar genereert. Dat is nodig om op zijn minst de cash returns (dividend plus aandeleninkoop) op peil te houden.''

Aandeelhouders morren

"Het roer moet om'', stelde JPMorgan. "Het is duidelijk dat aandeelhouders tekort zijn gedaan met het beleid van de vorige topman, dat gericht was op agressieve kapitaalgroei.'' Volgens de bank heeft Van Beurden de handen vrij om de omvang van desinvesteringen in 2014 en 2015 flink te verhogen. Shell wil voor 15 miljard dollar aan bezittingen afstoten, maar JPMorgan ziet ruimte voor 30 miljard dollar aan desinvesteringen.

Van Beurden kondigde aan dat de winst vorig jaar veel lager was dan in voorgaande jaren. Volgens JPMorgan zijn de oorzaken niet nieuw: hogere exploratiekosten, lagere productievolumes, zwakke raffinagemarges, hoge onderhoudskosten in hoogwaardige projecten en lagere bijdragen uit marketing & trading.

Structurele problemen

JPMorgan tekende een aantal positieve en negatieve punten op na de winstwaarschuwing. De bank vindt het positief dat de boodschap werd afgegeven door een nieuwe topman, de druk op het bedrijf om de koers te wijzigen zal zo ver oplopen dat Van Beurden wel moet ingrijpen en "de topman zegt de juiste dingen''. Van Beurden zei onder meer dat Shell zich zal richten op het verbeteren van de resultaten.

De keerzijde is dat "de problemen bij Shell structureel zijn: zeer slechte prestaties bij de exploratie, te veel kansarme raffinaderijen en te veel verlieslatende onconventionele activiteiten in de VS''.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl