De Brabantse vastgoedhandelaar Roger Lips is onlangs in zijn woonplaats Dubai gearresteerd voor faillissementsfraude. Hij staat persoonlijk voor meer dan 100 miljoen euro in het krijt bij verschillende banken.

Later gingen ook diverse bv’s van hem failliet. Lips is vooral bekend omdat hij een van de grote vastgoedklanten is die de SNS Bank in problemen brachten.

Het Openbaar Ministerie wil vrijdag alleen kwijt dat in Dubai een vijftigjarige Udenaar is aangehouden voor faillissementsfraude en dat hij weer is vrijgelaten, na inlevering van zijn paspoort. Het OM beraadt zich nog op vervolgstappen, aldus een woordvoerster.

Lips werd in 2013 persoonlijk failliet verklaard. De curatoren in zijn faillissement verwijten hem onder meer dat hij niet meewerkt aan de afwikkeling van het faillissement en dat hij tegoeden heeft weggesluisd om schuldeisers te benadelen.

Op de vlucht voor dreigende gijzeling

Lips sloeg op de vlucht naar het buitenland toen hem ruim een jaar geleden duidelijk werd dat hij voor de tweede keer gegijzeld dreigde te worden omdat hij het werk van de curatoren frustreert.

Hij reageerde vrijdagavond op zijn internetpagina op zijn aanhouding. Lips schrijft dat hij zich op 28 december zelf bij de politie in Dubai heeft gemeld. Hij laat weten dat hij weigert mee te werken aan een uitlevering en benadrukt dat Nederland geen uitleveringsverdrag heeft met de Verenigde Arabische Emiraten.

'Onrechtvaardige strijd'

"Lips blijft lekker in Dubai, dan kan hij zich fatsoenlijk verdedigen tegen wat hem allemaal wordt aangedaan en waarvan hij wordt beticht. Lips heeft niks verkeerd gedaan, dus weigert opgesloten in een celletje zonder telefoon, computer, internet, dossiers en steun van anderen deze onrechtvaardige strijd aan te gaan'', schrijft hij.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl