Oud-staatssecretaris Robin Linschoten moet binnenkort voor de rechter verschijnen in verband met een belastingkwestie.

De voormalige politicus van de VVD wordt ervan verdacht dat hij opzettelijk onjuiste of onvolledige aangiften voor de omzetbelasting heeft gedaan in zijn woonplaats Eemnes en/of in Breda. Het gaat om de periode tussen begin oktober 2010 en eind oktober 2012, zo staat in de aanklacht.

De zaak dient vrijdag 1 september voor de meervoudige kamer van de rechtbank in Amsterdam.

Tegenover Het Financieele Dagblad geeft Linschoten aan dat de Belastingdienst hem ongekend hard aanpakt. “‘Ze hebben al mijn liquiditeiten volledig drooggelegd. Ik kan mijn vaste lasten niet betalen en heb zelfs geen ziektekostenverzekering meer. Ik heb niks meer. Wat ik ze nog het meest verwijt is dat ze me de mogelijkheid hebben ontnomen om inkomen te verdienen om het probleem op te lossen.”

Drie dingen die je moet weten over Robin Linschoten:

1. Moest in 1996 aftreden als staatssecretaris

De inmiddels zestigjarige Linschoten was van 1994 tot 1996 staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. Hij trad af omdat de Tweede Kamer niet voldoende vertrouwen had in zijn aanpak van de problemen bij het College van Toezicht Sociale Verzekeringen (Ctsv). Toenmalig SP-kamerlid Jan Marijnissen beschuldigde hem zelfs van liegen, een doodzonde voor een bewindsman.

2. Vocht tegen te veel overheidsregels

Na zijn politieke loopbaan vocht Linschoten als voorzitter van het adviescollege Actal tegen de Nederlandse regelzucht. Hij was tegen het einde van zijn voorzitterschap dat liep van 2000 tot 2008 trots op wat hij bereikt had door aanhoudend druk te zetten op de regering, maar waarschuwde bij zijn afscheid in het VNO-NCW magazine Forum dat het toenmalige kabinet Balkenende IV de aanpak van de bureaucratie niet moest laten versloffen: "Dit kabinet heeft niet de politieke wil om full swing door te gaan."

3. Gelooft nog altijd in de onschuld van Dirk Scheringa

In 2009 was Linschoten nog enige maanden actief voor de in dat jaar omgevallen DSB Bank van Dirk Scheringa. Hij gelooft nog altijd in de onschuld van Scheringa en kondigde vorig jaar tegenover Quote aan daar een boek over te gaan schrijven:

"Scheringa is op een verschrikkelijke manier te grazen genomen. Hij moest weg, terwijl hij allang was gestopt met het verkopen van omstreden producten. Andere banken - waaronder Rabo - mochten die bekritiseerde kredieten nog steeds verkopen terwijl Scheringa er nota bene als eerste mee was opgehouden. De man is verschrikkelijk genaaid"