Een onderneming beginnen is een droom die veel mensen hebben, maar het is heel zinnig om je af te vragen of ondernemen je wel ligt. En hoe levensvatbaar is je droom?

Het is de grote frustratie van mensen in loondienst: ze moeten soms doen wat de baas van ze wil en kunnen niet altijd doen wat ze zelf vinden dat moet gebeuren. Hoe zou het zijn om eigen baas te zijn en je eigen tijd in te kunnen delen en nooit meer dingen te hoeven doen die je niet leuk vindt?

Word maar wakker. Het leven als ondernemer bestaat net als een bestaan als werknemer uit leuke, en minder leuke dingen. Natuurlijk kun je je eigen tijd indelen, maar dat betekent niet dat je niet heel veel dingen moet.

Zeker als startende ondernemer zul je veel tijd kwijt zijn aan bijzaken. En wat je je misschien als loonslaaf niet realiseerde, was dat er toen een hoop klusjes door anderen werden gedaan zodat jij je op je vak kon concentreren.

Als startende ondernemer moet je alles zelf doen. Dat lijkt misschien lekker afwisselend, een deel van die klussen vind je misschien gewoon niet leuk. Je bent plotseling verkoper, marketeer, boekhouder, schoonmaker, notulist en administrateur ineen.

De juiste instelling

Als je nog steeds denkt dat ondernemen echt iets voor jou is, dan moet je misschien eens de test gaan doen die Arjan Dasselaar ontwikkelde voor zijn Want behalve dat je bereid moet zijn soms dingen te doen waar je helemaal geen zin in hebt, heb je nog meer nodig dan een beetje doorzettingsvermogen.

Je moet soms ook een diplomaat zijn en bereid je eigen opvattingen even terzijde kunnen schuiven. En hoewel optimisme zeker een eigenschap is die nuttig is, moet je je ook niet te snel mee laten voeren door je eigen enthousiasme.
Klik hier om de test te doen

Het juiste bedrijf

Heb je de test eerlijk ingevuld en scoor je hoog genoeg? Dan is het de volgende stap je ondernemingsplan. Waarschijnlijk weet je al goed wat voor onderneming je wilt beginnen. De branche waar je altijd in gewerkt hebt of juist iets helemaal anders.

Wat je ook kiest, een ondernemingsplan heb je nodig. Is het niet voor de bank of een investeerder, dan wel als realitycheck. Alleen door het doen van marketingonderzoek kun je erachter komen of jouw droom enige kans maakt werkelijkheid te worden.

Wat er nodig is voor het schrijven van een business- of ondernemingsplan kun je hier lezen. Ook erg handig is het sjabloon ondernemingsplan dat je kunt downloaden op Z24Tools.

Dit is het zesde artikel in een reeks van De Maand van de Starter. De Maand van de Starter wordt mede mogelijk gemaakt door SNS Bank. SNS heeft een aantrekkelijk startpakket voor startende ondernemers.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl