China huist wereldwijd de meeste miljardairs. Uit de ranglijst van de allerrijksten blijkt dat het land de Verenigde Staten is gepasseerd.

Het aantal miljardairs in China (inclusief Hongkong, Macau en Taiwan) zwol afgelopen jaar aan tot 568. Daarmee huist China nu meer miljardairs dan de VS, dat het thuis is van 535 personen met een vermogen van minstens een miljard dollar, zo meldde South China Morning Post op basis van de Hurun Global Rich List.

De mondiale club met miljardairs groeide afgelopen jaar met 99 tot 2.188. Van de nieuwkomers was het leeuwendeel (negentig) afkomstig uit China. Volgens Hurun zijn winsten uit nieuwe aandelen de belangrijkste reden voor de stevige groei van het aantal miljardairs in het Aziatische land.

De aanwas van nieuwe miljardairs in de rest van de wereld werd volgens de onderzoekers tegengehouden door een vertraging van de wereldeconomie, de duurdere Amerikaanse dollar en de daling van de olieprijzen.

In de Chinese hoofdstad Beijing wonen de meeste rijken. De stad huist in totaal honderd miljardairs. Dat zijn er welgeteld vijf meer dan New York, de nummer twee op de lijst. Naast Peking nemen ook andere Chinese steden als Shanghai, Hangzhou en Shenzhen een prominente plaats in de top tien van steden met de meeste superrijken.

Rijkste Chinees

Negen Chinezen wisten een plek te bemachtigen in de lijst met de honderd allerrijksten ter wereld. De rijkste persoon van China volgens Hurun is vastgoedmagnaat Wang Jianlin, topman van Wanda Group. Zijn vermogen wordt geschat op 26 miljard dollar. Op de mondiale lijst neemt hij daarmee een bescheiden 21e plaats in.

Wang loste Li Ka-shing uit Hongkong af als rijkste man van Azië. In Nederland is Li via zijn bedrijf Hutchison Whampoa onder meer eigenaar van de drogisterijketen Kruidvat en het Rotterdamse overslagbedrijf ECT. Li zag zijn vermogen met 22 procent afnemen tot 25 miljard dollar. Daarmee is hij de mondiale nummer 23.

De Amerikaan Bill Gates, mede-oprichter van Microsoft, is nog altijd 's wereld rijkste persoon met een vermogen van zo'n 80 miljard dollar. Gates liet de nummer twee op de lijst, superbelegger Warren Buffett met een vermogen van 68 miljard dollar, ruim achter zich.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl