• Bij het RIVM zijn het afgelopen etmaal 8.015 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat zijn er iets minder dan de 8.177 van zondag.
  • Rotterdam, Utrecht en Amsterdam blijven de grootste brandhaarden.
  • In ziekenhuizen worden nu 86 coronapatiënten meer behandeld dan zondag. Op IC’s liggen 15 patiënten meer.

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldt dat tussen zondag- en maandagochtend bij 8.015 mensen het coronavirus is vastgesteld. Dat is de eerste keer in vijf dagen dat het aantal besmettingen lager is dan de dag ervoor.

Zondag telde het RIVM nog 8.184 positieve tests in het voorgaande etmaal. Dat getal hebben de onderzoekers nu bijgesteld naar 8.177.

Het aantal door Covid-19 veroorzaakte sterfgevallen nam het afgelopen etmaal met 17 toe. Dat betekent niet dat al deze mensen de afgelopen 24 uur zijn overleden.

Deze informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven aan het RIVM. Zondag meldden de onderzoekers dat 15 mensen recentelijk waren overleden aan het coronavirus.

In de afgelopen zeven dagen nam het aantal positieve tests toe met ongeveer 55.000. Dat is ruim een verdubbeling ten opzichte van twee weken eerder.

In de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond nam het aantal besmettingen het afgelopen etmaal het meest toe, met 982. In 543 gevallen ging het om inwoners van Rotterdam. In de provincie Utrecht nam het aantal positieve tests toe met 873 en in Amsterdam-Amstelland met 654.

Sinds het begin van de uitbraak in het voorjaar heeft het RIVM van 236.000 mensen vastgesteld dat ze het coronavirus hebben. De grens van 250.000 besmettingen wordt halverwege deze week bereikt als het aantal besmettingen met hetzelfde tempo toeneemt als de afgelopen dagen.

Het instituut weet van bijna 6.800 mensen zeker dat ze zijn overleden aan Covid-19. Het werkelijke aantal sterfgevallen ligt waarschijnlijk hoger. Niet iedereen die is overleden aan het coronavirus, is daar ook op getest.

Lees ook op Business Insider

Meer coronapatiënten in ziekenhuizen en op IC’s

Ziekenhuizen behandelen momenteel 1.738 coronapatiënten. Dat zijn er 86 meer dan op zondag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maandag.

De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 184 coronapatiënten opgenomen. Daar staat tegenover dat 113 mensen de verpleegafdelingen hebben verlaten. Hoeveel van hen naar huis of naar een revalidatiecentrum mochten, en hoeveel van hen naar een ic zijn overgebracht of zijn overleden, is niet bekend. Het totaal aantal coronapatiënten op de verpleegafdelingen steeg met 71 naar 1.359.

De intensive-careafdelingen hebben afgelopen etmaal 38 coronapatiënten opgenomen. Daarnaast hebben 23 mensen de ic verlaten, en daardoor steeg het totaal aantal coronapatiënten daar met 15 naar 379.

In de afgelopen 24 uur zijn 23 mensen verplaatst naar ziekenhuizen in andere delen van het land.

LEES OOK: Experts verwachten dat het coronavirus in de zomer 2021 beheersbaar is