Vanaf de luchthavens in het Schotse Edinburgh en het Noorse Bergen kun je straks voor enkele tientjes naar de Verenigde Staten vliegen. De Noorse luchtvaartmaatschappij Norwegian Air start vanaf 2017 met budgetvluchten naar Amerika.

Dat schrijft De Britse krant The Guardian woensdag.

Prijsvechters in de luchtvaart als EasyJet en met name Ryanair braken de markt voor luchtverkeer open met hun goedkope vluchten. Dat konden ze onder meer doen door te vliegen vanaf kleine vliegvelden wat verder van de grote centra waar de luchthaventarieven fors lager liggen.

Dat kunstje gaat Norwegian nu doen voor transatlantische vluchten. De luchtvaartmaatschappij denkt straks retourvluchten naar Amerika voor gemiddeld 300 dollar (265 euro) aan te kunnen bieden, met bodemprijzen van 69 dollar (omgerekend iets meer dan 60 euro) voor een enkeltje.

Grote vraag is dan, waar de maatschappij straks naartoe vliegt. Iedereen die een keer met Ryanair vanaf ‘Brussel-Zuid’ is gevlogen, weet dat die luchthaven in Charleroi ligt, bijna een uur met de trein vanaf het treinstation Brussel-Zuid.

Mogelijke bestemmingen waarop wordt gevlogen zijn Bradley International Airport en Westchester County Airport. Bradley ligt twee uur met de auto van het centrum van Boston en drie uur rijden van New York (zes uur met het openbaar vervoer). Vanuit Westchester ben je met zowel de auto als het openbaar vervoer in iets meer dan anderhalf uur in hartje New York.

Bjørn Kjos, de bestuursvoorzitter van Norwegian, denkt dat er meer toekomst is voor directe vluchten op kleinere velden dan het hub-systeem, waarbij met grote vliegtuigen op grote luchthavens wordt gevlogen, waarna mensen van daaruit verder vliegen naar hun bestemming.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl