Een superdiamant die in Angola is gevonden, maakt een Australisch mijnbouwbedrijfje op de beurs in één klap een derde meer waard.

Een joekel van een diamant met een gewicht van 404,2 karaat – omgerekend ongeveer 80 gram. De vondst van deze edelsteen in Angola werd maandag bekendgemaakt door het Australische mijnbouwbedrijf Lucapa Diamond Company.

Het gaat om de grootste diamant ooit gevonden in Angola en de op 26 na grootste diamant ter wereld. De diamant werd opgedolven in mijnbouwgebied Lunda Norte, bij de Lulo-concessie.

Het Lulo-project is een samenwerking tussen Endiama, de nationale diamantmaatschappij van Angola, investeringsmaatschappij Rosas & Pétales en Lucapa Diamond Company.

400-karaat diamant

Laatstgenoemd bedrijf uit Australië heeft een belang van 40 procent in het Lulo-project en Lucapa is ook de operationeel verwantwoordelijke.

De 400-karaat diamant is al de vierde diamant met een gewicht van meer dan 100 karaat die bij Lulo is gevonden. Het vorige record stond op naam van de 'Ster van Angola', een diamant van 217,4 karaat die in 2007 werd ontdekt.

Alleen op basis van het gewicht is de diamant van 400 karaat al meer dan 800 duizend dollar waard, omgerekend zo'n 715 duizend euro, aldus de site Business Insider.

Naast het gewicht bepalen ook de kleur, de zuiverheid en de slijpvorm de waarde van een diamant. Uiteindelijk kan de 400-karaatdiamant makkelijk enkele miljoenen euro's waard zijn.

Koers Australische delver schiet omhoog

Afgelopen jaar haalde Lucapa diamanten met een gewicht van in totaal 8.394 karaat naar boven. De omzet van verkochte diamanten bedroeg 12,8 miljoen Australische dollar, omgerekend ruim 8 miljoen euro.

Lucapa Diamond heeft beursnoteringen in Australië en Frankfurt.

Maandagmorgen noteerde het aandeel in Frankfurt 8 cent hoger op 0,30 euro per aandeel, een koerssprong van 36 procent. In beurswaarde komt dat neer op een sprong van 56 miljoen euro naar 77 miljoen euro.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl