• Topman Herbert Diess van Volkswagen waarschuwt zijn medewerkers dat de nieuwe fabriek van Tesla nabij Berlijn een grote bedreiging is voor de toekomst van het bedrijf.
  • Herbert Diess benadrukt dat Tesla sneller elektrische auto’s kan produceren dan Volkswagen.
  • De missie van Diess is om de autofabrikant klaar te stomen voor het elektrische tijdperk.

Herbert Diess heeft als CEO van Volkwagen een belangrijke missie: hij wil Tesla inhalen als fabrikant van elektrische auto’s, en uiteindelijk verslaan. Een epische strijd om de toekomst van mobiliteit, die zich nu voor het eerst verplaatst naar het thuisfront in Duitsland.

Tesla wil eind dit jaar zijn nieuwe fabriek in de buurt van Berlijn in gebruik nemen. Diess waarschuwde donderdag dat de banen van werknemers van Volkswagen in gevaar zijn, als de Duitse autogigant niet snel grote sprongen maakt.

“Ik maak me zorgen over Wolfsburg”, vertelde Diess volgens persbureau Bloomberg. “Ik wil dat onze kinderen en kleinkinderen in Wolfsburg kunnen rekenen op een vaste, veilige baan. Dat punt wil ik vandaag maken, daarom ben ik hier.”

Een Tesla is sneller in elkaar gezet

De fabriek van Volkswagen in Wolfsburg is de belangrijkste voor de Volkswagen Groep. Hier rollen jaarlijks 800.000 auto’s van de band.

Tesla, de snelgroeiende elektrische autofabrikant, is een gevaar voor de ambities van Volkswagen en andere grote bedrijven die langzaam hun bedrijfsactiviteiten naar elektrische voertuigen verleggen. Tesla is van plan de productie van zijn eerste Duitse – en Europese – fabriek snel op te schroeven in 2022.

Als dat gebeurt, dan moet Volkswagen volgens Diess grote veranderingen doorvoeren om competitief te blijven. De CEO waarschuwde ook dat Tesla het bouwproces aan het verbeteren is en het binnenkort een auto in een schamele 10 uur kan bouwen. Een derde van de tijd die het Volkswagen kost een elektrische auto in elkaar te zetten.

Vakbonden ongerust over toekomst Volkswagen

Volgens persbureau Reuters leiden de pogingen van Diess om de strijd met Tesla te winnen tot zorgen onder vakbonden, omdat hij lijkt voor te sorteren op gedwongen ontslagen. De bijeenkomst met Diess van donderdag was bedoeld die zorgen weg te nemen, en werknemers erkenning te geven voor hun harde werk om Volkswagen de omslag naar elektrische auto's te laten maken.

"Alleen met z'n allen kunnen we Volkswagen 'future proof' maken", zei Diess volgens Reuters tijdens de ontmoeting.

In de afgelopen jaren introduceerde het Volkswagenconcern verschillende elektrische automodellen, zowel voor het merk Volkswagen als voor dochterbedrijven Porsche en Audi. Begin dit jaar presenteerde het bedrijf een ambitieuze visie met gigantische batterijfabrieken en grote investeringen in oplaadinfrastructuur.

LEES OOK: Volkswagen gaat niet alleen ‘eco’ met elektrische auto’s, ook de bedrijfskantine transformeert: van curryworst naar sojasteaks en jackfruitburgers