De Autoriteit Financiële Markten (AFM) doet onderzoek naar handel met voorkennis in het aandeel van bouwbedrijf VolkerWessels. De toezichthouder wil weten of sommige beleggers al voor de officiële bekendmaking op de hoogte waren van een overnamebod door investeringsmaatschappij Reggeborgh. Dat meldt de AFM aan het FD.

In principe doet de financiële toezichthouder vanwege haar geheimhoudingsplicht geen uitspraken over misbruikonderzoeken. “Nu VolkerWessels hier zelf mee naar buiten komt, kan ik bevestigen dat de AFM een onderzoek is gestart. Over het verloop van dit onderzoek gaan wij geen mededelingen doen.”

Bestuursvoorzitter Jan de Ruiter van VolkerWessels liet dinsdag al weten dat de toezichthouder een onderzoek zou beginnen, omdat er vreemde bewegingen in het aandeel te zien waren geweest, voordat het bedrijf naar buiten kwam met nieuws over het initiële bod. “Ik wil weten hoe het zit”, zei hij. “Het lijkt op een lek. Dat was niet bij ons.”

Mogelijk voorkennis bij overnamebod VolkerWessels

Beleggersvereniging VEB merkte eerder al op dat de gang van zaken rond het bod op VolkerWessels vragen oproept. Volgens de VEB heeft het bouwbedrijf mogelijk onrechtmatig heeft gehandeld door investeerders niet tijdig te voorzien van koersgevoelige informatie.

Op dinsdag 29 oktober maakte VolkerWessels bekend dat Reggeborgh het bedrijf volledig wil inlijven voor 21,75 euro per aandeel. Voorafgaand aan de bekendmaking liep de koers van het aandeel al op en werd er veel meer dan normaal in het aandeel gehandeld.

Sommige beleggers verkochten hun aandeel toen en liepen daardoor mogelijk geld mis, omdat zij niet op de hoogte waren van het bod.

Familie Wessels bezit al ruim twee derde van bouwer VolkerWessels

Volgens de VEB is duidelijk dat grootaandeelhouder Reggeborgh en VolkerWessels al eerder in gesprek waren over een overname. De vereniging zegt dat wel meer beursondernemingen het eerder niet zo nauw namen met hun omgang met voorwetenschap. Dat leidde toen in veel gevallen tot compensatie voor gedupeerde beleggers.

Grootaandeelhouder Reggeborgh, het investeringsvehikel van de bouwersfamilie Wessels, heeft zijn belang in bouwbedrijf VolkerWessels inmiddels uitgebreid.

De voorbije dagen kocht Reggeborgh, het investeringsfonds van de familie Wessels, in totaal ruim 3,7 miljoen aandelen VolkersWessels voor een prijs van 22,20 euro per stuk. De aandelen vertegenwoordigen een belang van 4,1 procent van de bouwer.

De investeerder verhoogde onlangs zijn overnamebod op de bouwonderneming naar 22,20 euro per aandeel. Daar zit wel het interim dividend al bij. Het aandeel VolkerWessels was bij het slot van de beurzen op woensdag 22,25 euro waard.

In totaal heeft Reggeborgh nu bijna 55 miljoen aandelen VolkerWessels in handen. Daarmee bezit de investeerder 68,6 procent van de stukken. Reggeborgh zal bij het verkrijgen van minimaal 95 procent van de aandelen VolkerWessels van de beurs halen. Dat zou niet de eerste keer zijn. In 1989 kreeg VolkerWessels voor het eerst een beursnotering en in 2003 verdween het bedrijf weer van beurs toen Reggeborgh het overnam.

Het bestuur en de commissarissen van VolkerWessels spraken eerder hun steun uit voor het bod van Reggeborgh. Afronding van de transactie wordt voorzien in het eerste kwartaal van volgend jaar.

LEES OOK: De strijd om maaltijdbezorger Just Eat gaat een beslissende fase in: rivaal van Takeaway wil begin december toeslaan