Je weet vast uit ervaring dat bedrijven jou niet altijd het salaris kunnen bieden dat je wilt. Op een gegeven moment zegt degene aan de andere kant van de tafel dat ze je graag aan willen nemen, maar dat ze simpelweg geen hoger loon kunnen bieden.

Als je de baan echt graag wilt, is het verleidelijk om hun antwoord te accepteren en de deur uit te gaan met het gevoel dat je een watje bent.

Doe het niet.

Er is een belangrijkere vraag die je moet stellen dan hoeveel ze jou kunnen betalen. Een vraag die ervoor kan zorgen dat je succesvol en gelukkig bent in je nieuwe rol:

“Wie garandeert mij dat ik betrokken ben bij projecten die cruciaal zijn voor de toekomst van het bedrijf?”

Dat zegt althans Chris Voss, voormalig onderhandelaar van de FBI bij gijzelingen, tegenover Business Insider. Hij is auteur van het boek ‘Never Split the Difference’, waarin hij de inzichten uit zijn jarenlange carrière bij de geheime dienst toepast op het dagelijks leven.

Voss was 24 jaar werkzaam bij de FBI en leidde onderhandelingsteams over de hele wereld, van Bagdad tot Bogota.

Als het aankomt op salarisonderhandelingen – of welke onderhandeling dan ook – raadt Voss aan om een stap terug te nemen en je af te vragen wat je uiteindelijke doel is. In dit geval is dat een carrière opbouwen.

Vragen naar jouw rol binnen een bedrijf, feitelijk een bijzaak tijdens salarisonderhandelingen, stelt je in staat om juist dat te doen.

"Als je als onderdeel van je werk betrokken bent bij strategische projecten, zit je plotseling op regelmatige basis in een ruimte met de CEO en het management", zegt Voss. "Zij komen je vaker tegen en gaan je zien als een betrouwbaar persoon. Zo plant je het zaadje voor jouw succes. Salaris betaalt de rekeningen, maar arbeidsvoorwaarden bouwen jouw toekomst."

Door deze vraag te stellen wek je bovendien gelijk vanaf het begin de indruk dat je een teamspeler bent, een woord dat te pas en te onpas opduikt in vacatures.

"Zodra je iemand vertelt dat je aan iets wilt werken dat doorslaggevend is voor de toekomst van het bedrijf, zeg je op een subtiele manier dat je iets wilt doen om hun leven beter te maken", aldus Voss. "Zelfs als het antwoord 'nee' is, zullen ze jouw aanpak nog steeds waarderen."

Met andere woorden, door te vragen bij belangrijke projecten betrokken te zijn spring je er op een positieve manier uit. Er zijn al genoeg mensen die meer voor zichzelf vragen.

Bovendien laat je zien dat je achter de missie van het bedrijf staat; dat je niet kan wachten om met de belangrijkste taken die ze hebben aan de slag te gaan.

LEES OOK: 17 irritante dingen die sollicitanten doen waardoor managers ze al meteen niet mogen

wat niet te doen tijdens sollicitatie