• De Nederlandse regering onderschat “de problematiek die op ons afkomt” als gevolg van de coronacrisis, zegt Nout Wellink tegen BNR Nieuwsradio.
  • Volgens de oud-president van De Nederlandsche Bank moet Nederland zich niet langer verzetten tegen schenkingen aan zwaar getroffen EU-landen.
  • Wellink stelt dat Nederland niks geleerd heeft van de Griekse schuldencrisis van 2012.

De Nederlandse overheid onderschat met haar harde opstelling over Europese steun voor door de coronacrisis getroffen landen de “problematiek die op ons afkomt”. Dat heeft oud-president van De Nederlandsche Bank (DNB) Nout Wellink gezegd tegen radiozender BNR.

“Je kunt allerlei rekensommetjes maken, maar het is ontzettend duidelijk dat de gevolgen van deze crisis heel groot zullen zijn. Natuurlijk zullen de gevolgen het grootst zijn voor de meest zwakken onder ons.”

Daarom moet de regering zich van Wellink afvragen: “In welke mate ben je bereid solidair te zijn?” “Want dit is het moment van de waarheid dat op ons af aan het komen is.”

Wellink laat weten dat wat hem betreft schenkingen, het grote struikelblok voor Nederland en enkele andere EU-landen die zich verzetten tegen het huidige steunplan, geen probleem zijn. “Men heeft kennelijk niet in de gaten dat de schuldenproblematiek die op ons afkomt weleens heel grote offers van ons zou kunnen vragen als we tot Europa willen blijven behoren en Europa bij elkaar willen blijven houden.”

Volgens Wellink heeft Nederland "in die zin niets geleerd van 2012", toen de Griekse schuldencrisis de Europese Unie verdeelde. Als Nederland Europa niet bij elkaar wil houden, ligt de zaak anders, voegt hij daaraan toe.

De Nederlandse regering benadrukte woensdag juist nogmaals dat het coronafonds van de Europese Unie uit leningen moet bestaan en niet uit giften. Samen met zijn gelijkgestemde Europese collega’s uit Zweden, Denemarken en Oostenrijk waarschuwde premier Mark Rutte in The Financial Times dat het onverantwoordelijk is om zomaar geleend geld aan landen te geven die hard door de coronacrisis zijn geraakt.

“De degelijke manier om geld uit te geven dat we samen lenen in de Europese Unie, is door het om te zetten in leningen aan die landen die het echt nodig hebben, onder de best mogelijke voorwaarden.”, schrijven zij in de aanloop naar een virtuele EU-top op vrijdag.

LEES OOK: Nederland, Zweden, Oostenrijk en Denemarken houden vast aan leningen bij Europees steunpakket voor coronacrisis