Het gaat helemaal niet zo slecht met zzp’ers als de negatieve berichten over zelfstandigen doen vermoeden. Althans, dat stelt staatssecretaris Eric Wiebes van Financiën in antwoord op Kamervragen.

Eerder berichtte Trouw dat 122.000 zelfstandigen afgelopen jaar opdrachten zijn kwijtgeraakt door de nieuwe wet tegen schijnzelfstandigheid. Dat bleek uit onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Maar volgens Wiebes wordt maar het halve verhaal verteld: er waren namelijk méér zzp’ers die afgelopen jaar minder moeite hadden om aan nieuwe opdrachten te komen.

De KvK ondervroeg 580 zzp’ers, en daaruit bleek dat 18 procent moeite had om aan nieuwe opdrachten te komen, hoewel zij niet per se werkloos thuis zouden zitten.Dat percentage is vervolgens geëxtrapoleerd naar de totale groep van zzp’ers en dan kom je op 122 duizend personen.

In onderstaande grafiek zijn dat de mensen die ‘vaker’ of ‘veel vaker’ hebben geantwoord op de vraag of opdrachtgevers liever geen zzp’ers inhuren. Het zou dan gaan om 122.000 zelfstandigen van de in totaal ruim 700.000 zzp’ers.

Maar volgens Wiebes gaat het met 22 procent van de zzp'ers juist (veel) minder vaak te maken krijgt met opdrachtgevers die liever niet met zzp'ers werken. En dat zou gaan om ruim 200.000 zzp'ers, met wie het dus juist beter gaat, aldus Wiebes.

Hoe goed het daadwerkelijk met de zzp'ers gaat, is moeilijk te zeggen. Er is geen onderzoek gedaan naar de zakelijke prestaties van de zzp'ers, en we weten dus niet of er meer of minder omzet is gedraaid.

De Belastingdienst bekijkt of er op basis van btw-aangiften daar iets over gezegd kan worden. Wiebes benadrukt wel dat het aantal zzp'ers afgelopen jaar min of meer gelijk is gebleven, en dat uit meerdere onderzoeken blijkt dat 'verreweg het grootste deel aan het werk is'.

Wiebes ziet wel dat er ook onvrede is onder zzp'ers over de wet DBA, waarin zzp'ers een modelovereenkomst met opdrachtgevers moeten afsluiten. Dat leidt de staatssecretaris af aan berichten op social media, en de uitkomsten van het onderzoek van de KvK.

Hij stelt dat blijkbaar nog niet duidelijk is dat het gebruik van een modelovereenkomst nog niet verplicht is. Wiebes stelde de handhaving van de wet eerder zeker tot 1 januari 2018 uit. De staatssecretaris stelt dat de communicatie van de Belastingdienst verbeterd moet worden.