Als werkgevers hun personeelstekort willen oplossen, moeten ze vrouwen ertoe verleiden om meer uren te gaan werken.

Op dit moment heeft zo’n 76 procent van de werkende vrouwen een deeltijdbaan, tegen 27 procent van de mannen. Dat terwijl er dit jaar een miljoen vacatures zullen ontstaan op een toch al krappe arbeidsmarkt.

De enige manier om die krapte op te vangen, is om vrouwen met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden te verleiden tot langere werkweken. Dat zegt Rob Witjes, hoofd arbeidsmarktinformatie en advies van het UWV tegen het Financieele Dagblad.

Volgens Witjes is de rolverdeling hardnekkig in Nederland. In de jaren negentig werkte 68 procent van de werkende vrouwen in deeltijd, tegen 10 procent van de mannen. In 2007 was het aandeel werkende vrouwen met een deeltijdbaan gestegen naar 75 procent, en in de tien jaar daarna steeg dat nog eens met een procentpunt.

‘Verlaag de kinderbijslag’

Barbara Baarsma, directeur kennisontwikkeling bij de Rabobank, denkt te weten waarom de rolverdeling in Nederland nu nog zo sterk is. In Frankrijk en België hebben veel meer vrouwen een fulltime baan, maar daar is het ook veel normaler dat kinderen op school een warme maaltijd krijgen.

In Nederland en Duitsland zijn de schooluren nog niet afgestemd op de werktijden van de ouders. "Hier heerst toch de verwachting dat moeder met de thee klaar zit als de kinderen thuiskomen", zegt ze tegen de krant.

Ze noemt ook meteen een oplossing. "Verlaag de kinderbijslag en het kindgebonden budget en verhoog de toeslag voor kinderopvang en de inkomensafhankelijke combinatiekorting."

LEES OOK Dit kun je doen als je na afloop van een sollicitatiegesprek beseft dat je 1 vraag compleet hebt verknald