Goede voornemens zijn doorgaans moeilijk uitvoerbaar. Het blijkt dat zo’n 80 procent van de mensen het niet langer dan zes weken volhoudt.

De meeste goede voornemens hebben te maken met gezondheid, zoals afvallen, meer sporten of meer salades eten. Hoe graag je dit ook wilt, onderzoek heeft aangetoond dat je de beloftes aan jezelf zo concreet mogelijk moet maken.

Doe je dat niet, dan is onwaarschijnlijk dat je deze beloftes aan jezelf inlost.

Misschien is een aantal goede voornemens nu al gesneuveld. In dat geval wordt het tijd om het eens op een andere manier te proberen.

Dit zijn vijf alternatieven voor goede voornemens die makkelijker zijn vol te houden en waaraan je een goed gevoel overhoudt in 2019.


1. Trek vijf minuten per dag uit voor je mentale welzijn

Foto: UfaBizPhoto / Shutterstock

Iedereen krijgt te maken met stress, dus je moet proberen daar beter mee om te gaan. Zo kan je apps gebruiken als Calm, die je helpt ontspannen met geluiden zoals vallende regendruppels en gratis meditatiesessies.

Lees ook op Business Insider

Remente is een andere mentale gezondheidsapp die psychologie combineert met mentale training, om je te helpen beter om te gaan met stress en efficiënter te worden in je dagelijks leven. Op die manier houd je meer tijd over, waardoor je je ook kunt concentreren op andere dingen.


2. Rek je elke morgen uit

Foto: Flickr/James Theophane

In een TED-talk vertelde Harvard-psycholoog Amy Cuddy dat je je leven makkelijk kunt verbeteren door je elke ochtend goed uit te rekken. Als je wakker wordt en je je armen in V-vorm strekt, is de kans groter dat je de hele dag door gelukkig bent. Je bewijst je emoties juist een slechte dienst als je wakker wordt in de foetushouding.


3. Begin aan een nieuwe buitenhobby

Foto: Rocksweeper / Shutterstock

In plaats van een sportschoolabonnement te nemen waar je toch nooit gebruik van maakt, kan je veel beter een nieuwe hobby uitproberen.

Zo zou je kunnen overwegen te gaan vissen in de buitenlucht.


4. Volg een flexitarisch dieet

Foto: 4 PM production/Shutterstock

Vegetarisch en veganistisch eten is sterk in opkomst omdat steeds duidelijker wordt hoe schadelijk het eten van te veel vlees is voor het milieu en je eigen gezondheid. Maar als je er nog niet klaar voor bent om al je eetgewoonten op te geven, kan je proberen een of meerdere dagen per week geen vlees te eten.

Als je meer groenten toevoegt aan je dagelijkse menu, is dat goed voor de wereld, je gezondheid en je kookkunsten. Je zou zelfs kunnen proberen insecten te eten als je daarvoor in bent.


5. Sta 30 minuten eerder op

Foto: David Prado Perucha/Shutterstock

Het is nooit makkelijk om het moment waarop je wakker wordt aan te passen, zeker niet als je gewend bent laat op te staan. In plaats van echt bij het krieken van de dag al op te staan, kan je ook proberen 30 of zelfs maar 15 minuten eerder wakker te worden.

Iedereen die het gevoel heeft ‘s ochtends nauwelijks tijd te hebben voor een kop koffie of thee, zal merken dat alles veel draagbaarder wordt. Je hebt namelijk wat tijd om je hoofd leeg te maken, in plaats van altijd maar de deur uit te rennen.

LEES OOK: Je vriendengroep krimpt na je 25ste, blijkt uit onderzoek – zo blijf je vrienden maken naarmate je ouder wordt