Vodafone en Ziggo willen in Nederland samen verder. Daarmee ontstaat een geduchte concurrent voor marktleider KPN. Wat betekent dat voor de consument?

Ziggofone? Vodago? Of iets totaal nieuws?

De Nederlandse tak van mobiele provider Vodafone en kabelaar Ziggo zijn van plan om hun activiteiten te fuseren. Dat maakten beide bedrijven dinsdag bekend. Of de nieuwe provider verder gaat onder een andere naam is nog niet bekend. Ook niet wat er precies gaat veranderen voor bestaande klanten.

Vaststaat is dat het Nederlandse telecomlandschap er een sterke partij bij krijgt, als toezichthouders akkoord gaan met de deal. Vodafone en Ziggo zijn samen goed voor een omzet van zo’n 4,5 miljard euro op jaarbasis. Daarmee komt de combinatie in de buurt van marktleider KPN.

Een fusie betekent dat er twee dominante partijen overblijven in Nederland. Daarmee komen kleinere spelers als Tele2 en T-Mobile in de verdrukking, een mogelijke reden voor toezichthouders om de deal te blokkeren. "Omdat de concurrentie vermindert, kunnen de prijzen stijgen wat gunstig is voor alle partijen", stellen analisten van ING.

T-Mobile staat overigens nog steeds te koop. Liberty Global, het moederbedrijf van Ziggo, toonde vergaande interesse in de Nederlandse tak van het Duitse telefonieconcern, maar kiest nu voor Vodafone. Investeringsmaatschappijen Warburg Pincus en Apollo zijn naar verluidt nu nog in de race voor T-Mobile.

Quad-play

Maar de fusie betekent eveneens dat er eindelijk een serieuze concurrent voor KPN opstaat in Nederland. Het bedrijf van topman Eelco Blok kan als enige totaalpakketten met zowel vaste als mobiele telefonie, internet en televisie aanbieden. En juist die totaalpakketten zijn steeds populairder bij consumenten.

"Het heilige geloof is dat je als telecombedrijf vier diensten moet kunnen leveren aan de klant: vaste en mobiele telefonie, internet en televisie. Dan ben je klaar voor de toekomst", aldus analist Ed Achterberg van Telecompaper tegenover de NOS.

Ruim een half miljoen huishoudens heeft een zogenoemd quad-play pakket, bleek vorig jaar uit onderzoek van Telecompaper. Wie kiest voor zo'n pakket bij KPN krijgt korting of gratis extra diensten.

Vodafone en Ziggo bieden ook dergelijke totaalpakketten aan, maar zijn daarbij afhankelijk van andere partijen. Ziggo huurt netwerkruimte voor mobiele telefonie bij Vodafone, dat op zijn beurt afhankelijk is van de infrastructuur voor vaste telefonie en internet van KPN.

Lagere prijzen

Een krachtenbundeling van Vodafone en Ziggo levert een tweede telecomreus in Nederland op die zowel vaste als mobiele telecomdiensten kan aanbieden via eigen netwerken die landelijk dekkend zijn.

Dat is niet meteen slecht nieuws voor KPN. In eerste instantie verdwijnt er een concurrent van de markt. Bovendien moet de deal nog goedgekeurd worden en hebben Ziggo en Vodafone tijd nodig om hun activiteiten te integreren.

Op langere termijn kan KPN echter te maken krijgen met fellere concurrentie van Vodago, Ziggofone of hoe de nieuwe speler ook gaat heten. Dat kan een prijzenoorlog ontketenen, waardoor klanten goedkoper uit zijn.

Oeps! We konden je formulier niet vinden.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl