Voor het eerst zijn er concrete aanwijzingen dat het Chinese technologiebedrijf Huawei zijn apparatuur uitrustte met mogelijkheden tot spionage. Vodafone ontdekte in 2009 en 2012 dat systemen van Huawei in Italië ‘achterdeurtjes’ bevatten. Dat werd opgelost in overleg met de Chinezen en verder stil gehouden.

Gegevens van miljoenen zakelijke en particuliere klanten waren mogelijk toegankelijk. De apparatuur van Huawei is te vinden in het draadloze netwerk van Vodafone in heel Europa. Volgens Vodafone is echter niets gelekt. Buiten Italië speelden er geen veiligheidskwesties, stelt het Britse telecombedrijf.

Volgens ingewijden zijn de problemen echter nog steeds niet verholpen. Dat zou ook blijken uit interne documenten ingezien door persbureau Bloomberg. De problemen zouden ook spelen in bijna alle grote Europese markten, zoals het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Spanje en Portugal, vertellen de bronnen. Volgens hen zou Vodafone geen actie ondernemen tegen Huawei omdat de diensten van het Chinese bedrijf goedkoper zouden zijn.

Huawei ontkent aanwezigheid ‘achterdeurtjes’

De Chinese techreus Huawei ontkent dat het zijn apparatuur met zogenaamde achterdeurtjes heeft uitgerust om daarmee spionage mogelijk te maken, meldde het bedrijf in een reactie.

Volgens Huawei is de mededeling van Vodafone pertinent onwaar. Het verhaal waar persbureau Bloomberg als eerste mee op de proppen kwam, zou verwijzen naar een onderhouds- en systeemfunctie in apparatuur. Dit soort toepassingen komen volgens de Chinezen vaker voor in de sector. Kwetsbaarheden van het systeem zouden meer dan zeven jaar geleden al zijn hersteld.

Druk van Amerikanen om Huawei te boycotten

De Verenigde Staten roepen bondgenoten al tijden op Huawei in de ban te doen vanwege de vermeende spionagemogelijkheden ingebouwd in de apparatuur, zonder onderbouwing te leveren voor de aantijgingen. Huawei is een van de mogelijke leveranciers van apparatuur voor de aanleg van de nieuwe 5G-netwerken voor supersnel internet die nu wereldwijd worden aangelegd.

De Amerikaanse regering denkt erover om bepaalde inlichtingen niet meer te delen met bondgenoten die voor hun 5G-netwerk gebruikmaken van apparatuur gemaakt door het Chinese Huawei. Dat heeft een hoge functionaris van de Amerikaanse overheid gezegd tegen persbureau Reuters. Volgens hem ziet Washington hierbij geen onderscheid tussen kern- en niet-kernonderdelen van 5G-netwerken.

"Als andere landen toelaten dat niet-vertrouwde leveranciers hun 5G-netwerken uitbouwen, zullen we opnieuw moeten beoordelen of we wel informatie kunnen delen en of we met hen op dezelfde manier in contact kunnen blijven zoals we dat nu zijn'', zo stelde Robert Strayer. Hij is bestuurder voor cyberzaken, internationale communicatie en informatiebeleid bij het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Ook Nederland zou hier hierdoor geraakt kunnen worden. KPN besloot vorige week om het door de Amerikanen van spionagepraktijken beschuldigde Huawei uit te sluiten van zijn 5G-kernnetwerk. Maar voor het moderniseren van andere onderdelen, zoals de zendmasten die gereed worden gemaakt voor 5G, wil het Nederlandse bedrijf wel in zee gaan met de Chinezen.

De Britse overheid deed Huawei ook al in de ban voor kerninfrastructuur van providers in het Verenigd Koninkrijk. De Nederlandse overheid heeft nog geen standpunt bepaald over Huawei. Wel is er politieke druk van onder meer GroenLinks om niet "naïef" te zijn op dit vlak.

LEES OOK: Wat doen drie zwarte zwanen op de campus van Huawei? De reden is nu relevanter dan ooit