Reis je met je gezin of in een gezelschap en wil je graag bij elkaar zitten? Dan mag je hoogstwaarschijnlijk je portemonnee trekken.

Voor het reserveren van een vliegtuigstoel worden steeds hogere kosten in rekening gebracht en dient steeds vaker voor vertrek te gebeuren. Als gezin ben je al snel tientallen euro’s meer kwijt.

Dat blijkt uit onderzoek van boekingssite Tix.nl onder vijftien maatschappijen waar Nederlanders vaak mee vliegen.

Luchtvaartmaatschappijen verzinnen steeds meer van dit soort ‘melkkoeien’. Het vergelijken van vliegtickets wordt daardoor niet makkelijker. De meeste maatschappijen hebben geen tarievenoverzicht omdat dit per route, moment en stoel verschilt.

Verschillende tarieven vliegtuigstoel

Een kwalijke zaak, zo stelt een woordvoerder van de website tegenover Telegraaf. “Voor de reiziger is er totaal geen overzicht. Er zijn honderden verschillende tarieven voor een zitplaats.” En die komen bovenop de ticketprijs en worden pas zichtbaar tijdens het boeken.

De prijzen voor verschillende stoelen kunnen al snel variëren van vijf tot veertig euro enkele reis. Reserveer je niet, dan loop je de kans niet naast je reisgenoten te zitten of in een krappe middenstoel terecht te komen. Volgens de Tix.nl-woordvoerder word je bijna gedwongen bij te betalen.

stoelkosten vliegmaatschappijen

Kijkend naar het overzicht zijn Lufthansa, Airberlin en Eurowing het duurst. KLM rekent amper extra prijzen voor bepaalde stoelen. De Nederlandse charters zoals Ryanair, easyJet en Vueling scoren gemiddeld.

LEES OOK: Dit luxe vliegtuig vliegt dagelijks vanaf Amsterdam en heeft een nanny (!) aan boord — kijk binnen