Vliegen wordt volgend jaar flink duurder. De beoogde verhoging van de vliegbelasting valt hoger uit dan eerder geraamd. Per ticket moet er vanaf 2023 ruim 20 euro meer betaald worden, meldt De Telegraaf op basis van ingewijden.

De vliegbelasting, die op dit moment 7,95 euro per ticket is, zou volgend jaar naar ongeveer 24 euro stijgen.

Het kabinet Rutte III had besloten dat de inkomsten van de belasting op vliegtickets van 200 miljoen naar 600 miljoen op jaarbasis moest gaan. De hoogte van het bedrag per ticket is mede afhankelijk van onder andere het aantal vluchten dat van Nederlandse luchthavens opstijgt. Dat valt lager uit dan geraamd door onder andere inkrimping van Schiphol en de nasleep van de coronacrisis.

De hoogte van de vliegbelasting per ticket komt volgend jaar naar verwachting uit op 28,58 euro uit, aldus De Telegraaf.

Doel van de vliegbelasting is volgens het coalitieakkoord van het kabinet Rutte IV het verduurzamen de luchtvaart en een vermindering van de leefomgevingseffecten. Ook zou de hogere ticketprijs het vliegen over korte afstanden moeten ontmoedigen, waardoor reizigers uitwijken naar duurzamer vervoer.

Naast de extra belasting op vliegtickets krijgt de luchtvaart ook te maken met een Europese belasting op kerosine die Brussel graag wil invoeren. Dit komt bovenop toch al stijgende kosten voor de brandstof.

LEES OOK: Google heeft zijn CO2-rekentool voor vliegen zo aangepast dat die geen goed beeld meer geeft van de totale impact op het milieu, zeggen milieudeskundigen