• Poetin heeft dinsdag de NAVO met klem afgeraden troepen of geavanceerde raketten in Oekraïne in te zetten. Dit zou een “rode lijn” overschrijden die een heftige tegenreactie zou oproepen.
  • De Russische leider schepte op over Ruslands hypersonische raketten, die hij zou inzetten indien de NAVO verdergaande stappen zou nemen in Oekraïne.
  • Hypersonische raketten zijn vrijwel niet te stoppen en kunnen minstens vijf keer de snelheid van het geluid behalen.
  • Lees ook: Nu het poolijs smelt, ruikt Rusland kansen – dit zijn Poetins plannen met de Noordpool

De Russische president Vladimir Poetin heeft dinsdag de NAVO met klem afgeraden troepen of wapens in te zetten in Oekraïne, omdat het land voor Rusland ‘een rode lijn’ is die niet overschreden moet worden. Gebeurt dat wel, dan kan het Westen volgens Poetin rekenen op een zware tegenreactie.

In een reactie op de westerse bezorgdheid over de vermeende intentie van Rusland om Oekraïne binnen te vallen, zei hij dat Moskou evenzeer bezorgd is over NAVO-oefeningen in de buurt van zijn grenzen en schepte hij op over de ontwikkeling van Russische hypersonische raketten, die zo’n vijf keer sneller gaan dan het geluid.

Poetin zei dat de inzet van NAVO-troepen of geavanceerde raketsystemen op Oekraïens grondgebied, die Moskou binnen enkele minuten zouden kunnen treffen, voor Rusland een stap te ver zullen zijn. De NAVO heeft nog geen stappen in die richting ondernomen.

“Als er op het grondgebied van Oekraïne een of ander aanvalssysteem verschijnt, zal de vluchttijd vanuit Moskou zeven tot tien minuten bedragen en vijf minuten in het geval van de inzet van een hypersonisch raket. Stelt u zich eens voor”, zei Poetin. 

"Wat moet Rusland in dit scenario doen? We moeten met gelijke kracht reageren op hen die ons bedreigen en dat kunnen we nu", voegde Poetin eraan toe, verwijzend naar de recente Russische testen met de nieuwe hypersonische raket.

Poetin heeft gezegd dat de Zircon hypersonische kruisraket, die klaar staat om in 2022 in gebruik te worden genomen door de Russische marine, negen keer de snelheid van het geluid kan halen. De raket heeft een bereik van bijna 1000 kilometer, schrijft de Associated Press

Hypersonische raketten zijn zo ontworpen dat ze vrijwel niet te stoppen zijn. De VS, Rusland en China zijn verwikkeld in een wereldwijde wapenwedloop om hypersonische wapens te ontwikkelen. 

Een topambtenaar van de Amerikaanse Space Force zei eerder deze maand dat de VS "nog niet zo ver gevorderd is met z’n hypersonische programma als de Chinezen of de Russen".  

Russian President Vladimir Putin speaking into a microphone.
De Russische president Vladimir Poetin spreekt het publiek toe op 18 maart 2021 tijdens een concert om te vieren dat Rusland zeven jaar geleden de Krim annexeerde. Foto: Mikhail Svetlov/Getty Images

Voor de tweede keer dit jaar hebben tienduizenden Russische troepen zich verzameld langs de grens van Oekraïne, wat de vrees doet toenemen dat Rusland zich daadwerkelijk aan het voorbereiden is om Oekraïne binnen te vallen.

Het Kremlin ontkent plannen voor een invasie, maar geeft de NAVO de schuld van de spanningen. Volgens Poetin is de toegenomen invloed van de VS en de NAVO in Oekraïne een grote bedreiging voor de veiligheid van zijn land. 

Vorige week deelde de Oekraïense regering al dat het een staatsgreep zou hebben verijdeld die door Rusland georganiseerd zou zijn. Volgens president Zelensky zou de coup deze week hebben plaatsgevonden, als er niet op tijd was ingegrepen.

Ivo Daalder, oud-ambassadeur van de NAVO, maakt zich al een tijd ongerust over de situatie. "Er is een groot risico van Russische militaire activiteit in Oekraïne in de komende paar maanden. Alle tekenen wijzen op een grote opbouw van militaire capaciteit."

Oorlog in Oost-Oekraïne

Oekraïne is al langer het centrum van spanningen tussen Moskou en het Westen. In 2014 trokken Russische troepen de Krim binnen en annexeerde deze provincie zonder een geldig referendum of een overeenstemming te sluiten met Oekraïne. 

Sinds dat jaar vechten door het Kremlin gesteunde rebellen een oorlog uit tegen de Oekraïense troepen in de oostelijke Donbass-regio. Het conflict heeft inmiddels al meer dan 13.000 levens geëist. 

Minister Stef Blok reisde afgelopen mei samen met zijn Belgische en Luxemburgse collega-ministers af naar de Donbass-regio om aandacht te vragen voor het aanhoudende conflict. 

De VS hebben sinds 2014 meer dan 2,5 miljard dollar aan veiligheidssteun aan Oekraïne gegeven, en in het Amerikaanse Congres is er tweeledige steun voor het verhogen van die steun. 

Poetin suggereerde dinsdag dat Rusland en het Westen nieuwe veiligheidsafspraken moeten maken om verder conflict te voorkomen. "Het gaat er niet om of we troepen sturen of niet, of we oorlog voeren of niet, maar dat we een eerlijk en stabiel verloop tot stand brengen en rekening houden met de veiligheidsbelangen van alle internationale spelers", zei Poetin. "Als we daarnaar streven, zal niemand bang zijn voor bedreigingen."

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, waarschuwde Poetin dinsdag na zijn uitspraken dat "hernieuwde agressie" tegen Oekraïne "ernstige gevolgen kan hebben".

Lees meer over de Russische president Vladimir Poetin: