De Chinese telefoonmaker Vivo heeft een nieuw concept voor een smartphone aangekondigd: Apex.

De onderste helft van het OLED-scherm van de telefoon kan worden gebruikt als vingerafdrukscanner. En het scherm kan ook dienen als luidspreker, was te zien bij de presentatie op Mobile World Congress in Barcelona.

The Verge heeft het werkende prototype bekeken en zag dat de smartphone vrijwel geen schermranden heeft. Met randen aan de zijkanten en bovenkant van slechts 1,8 mm en aan de onderkant van 4,88 mm bestaat de voorkant voor maar liefst 98 procent uit scherm.

Het display van de Apex kan trillen en zodoende dienen als luidspreker. De vibraties worden door het scherm heen gezonden. Vivo noemt dat Screen SoundCasting Technology. Volgens Tweakers is dat idee niet nieuw, want onder andere Xiaomi heeft dat al toegepast in zijn Mi Mix-smartphone.

Omdat de hele onderste helft kan worden gebruikt als vingerafdrukscanner, kunnen twee vingers tegelijk worden gescand. Dat kunnen twee vingers van dezelfde hand zijn, maar ook van twee verschillende mensen. Daardoor biedt de telefoon volgens Vivo zelf betere beveiliging.

Bekijk hier de impressie die The Verge maakte van de concepttelefoon (tekst loopt verder onder de video):

Vanwege de vrijwel ontbrekende schermranden is de camera aan de voorkant ingeklapt in de bovenzijde van het toestel. Die kan volgens de telefoonmaker binnen een seconde worden uitgeklapt en functioneel zijn.

Lees ook op Business Insider

De Apex zal niet als zodanig als telefoon op de markt komen. Wel zal Vivo mogelijk technieken uit het conceptmodel gaan gebruiken in nieuwe smartphones.