• Ethereum-bedenker Vitalik Buterin heeft zich aangesloten bij de stichting achter dogecoin als blockchain- en crypto-adviseur.
  • Buterin zei eerder dat een koppeling tussen dogecoin en ethereum mogelijk is.
  • Doel van de opnieuw gelanceerde stichting is het dogecoin-ecosysteem ondersteunen en diens merk te beschermen.

Vitalik Buterin, mede-bedenker van de cryptovaluta en blockchainplatform ethereum, heeft zich aangesloten bij de deze week opnieuw gelanceerde Dogecoin Foundation. Hij gaat aan de slag als blockchain- en crypto-adviseur. Zo wil hij de toekomst vormgeven van de munt die ooit begon als grap.

Buterin sprak eerder zijn steun uit voor dogecoin. Hij vertelde destijds dat hij graag gelooft dat ethereum qua karakter lijkt op een ‘dog coin’ en dat een samenwerking tussen de twee netwerken mogelijk is.

“Als dogecoin op de een of andere manier een brug wil slaan naar ethereum, dan kunnen mensen dogecoin duizenden keren per seconde verhandelen binnen een loopring (een protocol dat transacties versnelt, red). Dat zou geweldig zijn”, zei hij in een podcast van Lex Fridman.

Buterin is niet het enige bekende naam uit de cryptogemeenschap die zich aansloot bij de dogecoinstichting. Jared Burchill, een oud-zakenpartner van Elon Musk, vertegenwoordigt de belangen van de miljardair als adviseur van het bestuur. Billy Markus, medebedenker van dogecoin, is verantwoordelijk voor de gemeenschap en de memes. Belangrijke persoonlijkheden uit de dogecoingemeenschap vormen de overige bestuursleden en adviseurs.

De Dogecoin Foundation, die oorspronkelijk in 2014 werd opgericht voordat het inactief werd, werd opnieuw gelanceerd om het ecosysteem en de gemeenschap van de munt te ondersteunen. Ook moet het een routekaart ontwikkelen voor de toekomst van de token en het merk beschermen tegen fraude en misbruik, aldus de website.

Dit kan technische vooruitgang omvatten, aldus een verklaring van de stichting.

“De Dogecoin Foundation kijkt ook naar de toekomst van het bredere dogecoin-ecosysteem. Het zal in de komende weken nieuwe projecten aankondigen die de huidige core wallet (software die het hele netwerk van dogecoin beheert, red) aanvullen. Dit maakt snellere integratie en gemakkelijkere koppelingen mogelijk voor financiële, sociale en liefdadigheidsprojecten die dogecoin willen gebruiken”, aldus de stichting.

Een ander doel van de stichting is een begroting opstellen waarmee leden van de gemeenschap fulltime betaald worden om aan de munt te werken. Hierdoor zal de ontwikkeling van de munt versnellen. Het geld hiervoor zal voornamelijk afkomstig zijn van sponsors.

Tegelijk met de herlancering publiceerde de stichting een manifest waarin de kernwaarden van de munt worden genoemd.

“Nuttig zijn: we hechten meer waarde aan nut dan aan technische genialiteit. Persoonlijk zijn: we hechten meer meer waarde aan individuen en interacties dan aan de winstgedreven economie. Gastvrij zijn: we hechten meer waarde aan samenwerking en vertrouwen dan aan concurrentie en exclusiviteit. Betrouwbaar zijn: we hechten meer waarde aan werkende oplossingen dan aan snelheid van levering”, aldus het manifest.

Dogecoin steeg de afgelopen 24 uur met ongeveer 3,5 procent. Elk token is nu ongeveer 25 eurocent waard. Dat is ruim de helft van de waarde van het toppunt van bijna 57 eurocent dat de munt in mei 2021 aantikte.

Lees meer over dogecoin: