Ondernemers lijken blij met de komst van vingerherkenning. Maar juristen en vakbond zien de nodige bezwaren.

Uitzendorganisatie Tempo-Team maakte het eind vorige maand trots bekend: steeds meer bedrijven omarmen de vingerscan. Ze kunnen zo direct zien wie wanneer aankomt en vertrekt op de werkplek. Geen gedoe meer met fraudegevoelige pasjes, die ook nog eens kunnen zoekraken. En een directe koppeling tussen scan en administratieve systemen voor urenregistratie en facturatie.

Bedrijven als Etos, Grolsch en drogistenorganisatie DA maken al gebruik van de kastjes. De werknemer houdt zijn vinger voor de scan en het systeem scant deze en geeft de gegevens versleuteld door.

Een bedrijf kan direct in actie komen als het, al of niet op afstand, ziet dat er een minder dan verwacht aantal werknemers aan het werk is gegaan. Handig voor uitzendbureaus dus die dan direct extra personeel kunnen optrommelen.

Vingerscan op het werk: hoe ziet het met privacy?

Tempo-Team verwacht een explosieve groei in het gebruik van de vingerscan. Maar sommige juristen zien haken en ogen aan het systeem: “Je legt immers biometrische gegevens van mensen vast, al snel kan dat richting verwerking van bijzondere persoonsgegevens gaan, hetgeen in beginsel verboden is”, zegt Robert Boekhorst, advocaat van het kantoor Van Benthem en Keulen dinsdag in Het Financieele Dagblad. “Het is al met al een zwaar middel om simpelweg te controleren of het echt meneer Jansen is die naar binnen loopt.”

De FNV zegt in hetzelfde FD-artikel de ins en outs van de scan te willen onderzoeken.

Banken omarmen vingerscan

De nieuwe generatie iPhones (vanaf de iPhone 5s) ondersteunt ook herkenning van je vinger via het zogeheten Touch ID-systeem. Je hoeft daarvoor je vinger maar op de menukop van de telefoon te leggen, waarop een sensor wordt geactiveerd.

Bedrijven springen daar nu op in met hun apps. ING bijvoorbeeld introduceert deze maand als eerste Nederlandse bank vingerherkenning, zo maakte de bank dinsdag bekend. Je kunt voortaan met je vinger inloggen op je app voor mobiel bankeren.

Andere banken in Europa gingen ING al voor. De banken hebben haast want Apple gebruikt de vingerherkenning ook voor zijn betalingssysteem Apple Pay. Dat is nu nog alleen in de VS actief.

Oops! We could not locate your form.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl