De Italiaanse verkiezingen leveren volgens exitpolls vermoedelijk geen duidelijke winnaar op. De Vijfsterrenbeweging lijkt de grootste partij van het land te gaan worden. De protestpartij van Beppe Grillo en diens kandidaat-premier Luigi Di Maio zou kunnen rekenen op tussen de 29,5 en 32,5 procent van de stemmen.

De coalitie van rechtse partijen die onder meer wordt aangevoerd door ex-premier Silvio Berlusconi zou tussen de 33 en 36 procent van de stemmen hebben gekregen. Forza Italia van Berlusconi lijkt volgens een exitpoll van Sky Italia iets minder stemmen te hebben gekregen dan de rechts-populistische Lega van bondgenoot Matteo Salvini: 14 tegen 14,5 procent.

De centrumlinkse alliantie onder leiding van de Democratische Partij (PD) van huidig premier Paolo Gentiloni zou in totaal kunnen rekenen op ongeveer 25 tot 28 procent van de stemmen. De PD, die wordt aangevoerd door oud-premier Matteo Renzi, kreeg ongeveer 20 tot 23 procent van de stemmen.

Om een meerderheid in het parlement te verkrijgen heeft een blok zo’n 40 procent van de stemmen nodig. Als de exitpolls kloppen, lijkt dat geen partij of samenwerkingsverband te gaan lukken.

LEES OOK ‘Italië loopt in politiek opzicht vóór op de rest van Europa – zo ook met de internetdemocratie van de Vijfsterrenbeweging’