Met de fipronil-affaire rond giftige eieren ging het even mis. Maar de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is in augustus een campagne gestart waarbij onhygiënische restaurants en bars bij naam worden genoemd. Utrecht en Den Haag zijn als eerste aan de beurt.

De NVWA maakte eerder al inspectieresultaten rond de hygiëne bij lunchrooms bekend, maar daar komen sinds augustus horecagelegenheden (restaurants en bars) bij. De komende maanden wordt dit landelijk uitgerold.

Hier kun je de resultaten voor Utrecht en Den Haag vinden. De NVWA heeft ook een app – ‘NVWA horeca inspectiekaart’ – voor Android en de iPhone.

Hygiëne in restaurants

De voedselwaakhond werkt met een kleurensysteem. Dat ziet er zo uit (klik voor uitvergroting)

Bij de publicatie van kleuren geldt een termijn van één jaar. Is er langer dan een jaar geen inspectie uitgevoerd, dan krijgt een restaurant of bar de code ‘wit’.

Volgens brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland kan een horecaondernemer dit laten omzetten naar ‘groen’ door een verklaring te ondertekenen, waarbij de ondernemer bevestigt zich aan de regels voor veilig voedsel te houden. Er komt dan binnen zestig dagen een inspecteur van de NVWA langs om dat te controleren. Vervolgens gaat de kleurcode binnen zes weken op groen, als inspectie tevreden is.

Centrum van Utrecht: groen, wit en geel

Op de site van de NVWA ziet het kaartje voor het centrum van Utrecht er momenteel zo uit (klik voor uitvergroting):

Lees ook op Business Insider

Te zien is dat de kleur groen domineert en er ook behoorlijk wat witte plekken zijn in het centrum van Utrecht. Verder komt geel nogal eens voor.

Als je exclusief selecteert op ‘verbeterpunten vastgesteld’ (geel), ziet het plaatje voor het centrum van Utrecht er zo uit. (klik voor uitvergroting)

Bij 16 restaurants in de binnenstad van Utrecht ziet de inspectie verbeterpunten. Daarbij gaat het in principe om drie categorieën: juiste omgang met voedsel, hygiëne en ongediertewering.

Restaurants kunnen op één of meer punten onvoldoende scoren voor een groene beoordeling. Zo hebben bijvoorbeeld restaurant Toque Toque, Los Argentinos Grill en Grieks Restaurant Sirtaki een kruisje bij ‘juiste omgang met voedsel’; en Falafel City, Lokaal Negen en Stairway to Heaven hebben een kruisje bij ‘hygiëne’.

Centrum van Den Haag: groen, wit, geel…en oranje

Over naar Den Haag. Voor de Hofstad ziet het algemene plaatje van het centrum er zo uit: veel groen en wit (klik voor uitvergroting)

Maar ook hier zijn behoorlijk wat gele bolletjes en zelfs een oranje (verscherpt toezicht). Zoom je in, dan ziet dat er zo uit.

In totaal zijn er in het centrum van Den Haag 27 gele bolletjes op deze kaart. Dus voor deze horecazaken zijn ‘verbeterpunten’ vastgesteld.  Hier krijgen onder meer De Wankele Tafel, Green Bowl en Que Pasa aantekeningen voor hygiëne. De Boshut heeft zelfs drie kruisjes: voor ‘juiste omgang met voedsel’, ‘hygiëne’ en ‘ongediertewering’

En het oranje bolletje in het centrum van Den Haag? Indisch Restaurant Garoeda staat volgens de kaart van de NVWA onder ‘verscherpt toezicht’ en heeft een kruisje bij ‘ongediertewering’

Hier kun je zelf zoeken op de Horeca Inspectiekaart.

LEES OOK Op je zolderkamer rijk worden als miner van bitcoin? Vergeet het, want 70% gaat naar China