De huizenprijzen stijgen bijna overal. Inmiddels wordt bijna 10 procent van de woningen boven de vraagprijs verkocht. In Amsterdam is het weer een gekkenhuis. 

De Nederlandse woningmarkt trekt hard aan, blijkt uit cijfers die de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) donderdag bekendmaakte. In het vierde kwartaal van 2015 lag de huizenprijs 5 procent hoger dan een jaar geleden. Een gemiddelde woning kost nu volgens de makelaarsvereniging 227.000 euro.

De belangrijkste reden dat de vraag naar huizen weer sterk aantrekt, is het gestegen consumentenvertrouwen. De huizenkoper durft nu ook te profiteren van de extreem lage hypotheekrente.

Crisis achter de rug

De woningmarkt doet het eigenlijk al sinds het dieptepunt van de verkopen in 2013 elk kwartaal een beetje beter. Begin 2014, toen de prijzen net weer begonnen aan te trekken, dacht NVM-voorzitter Ger Hukker dat het nog zeker vijftien tot twintig jaar zou duren voordat de markt de crisis landelijk gezien te boven zou zijn. Maar inmiddels is de prijsdaling van ruwweg 20 procent die na 2008 ontstond, al voor ruim de helft goedgemaakt.

Het gaat zelfs zo goed, dat overheidsmaatregelen die normaal een sterk remmend effect zouden hebben, nu amper merkbaar zijn. “Het feit dat je nu meer eigen geld mee moet nemen om een huis te kopen en dat je ook minder mag lenen lijkt de markt niet te beïnvloeden”, constateert Hukker, die in april wordt opgevolgd door Ger Jaarsma als NVM-voorzitter.

Verkopersmarkt

In een aantal steden is er weer echt sprake van een verkopersmarkt. “Dat blijkt ook wel uit het percentage woningen dat (in deze steden, red.) boven de vraagprijs verkocht wordt: dit was een jaar geleden nog geen 6 procent.”, aldus Hukker,

Inmiddels wordt bijna 10 procent boven de vraagprijs verkocht, met name in de populaire wijken in Amsterdam, Utrecht en enkele andere studentensteden. In Amsterdam stegen de prijzen zelfs met 17 procent in het vierde kwartaal.

Lees ook op Business Insider

Herstel in de regio, maar niet overal

Opvallend is dat de huizenprijs ook in sommige plattelandsregio’s fors stijgt. Zo werden huizen in Eibergen in de Achterhoek 13,2 procent duurder vergeleken met een jaar eerder. Maar het is niet overal feest voor huiseigenaren. In Den Helder en Roermond bijvoorbeeld, werden huizen respectievelijk 4,1 en 2,4 procent minder waard.

Bekijk hieronder op de kaart wat de huizenprijs doet bij jou in de buurt.

1

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl