De 3-0 stond al een tijdje op het scorebord toen videoscheidsrechter Kevin Blom aangaf dat het derde doelpunt van Feyenoord in de bekerwedstrijd tegen PSV geannuleerd moest worden.

Na goed bestuderen van de beelden bleek spits Nicolai Jörgensen buitenspel te staan voordat hij met een prachtig lobje doelman Jeroen Zoet verschalkte.

De door scheidsrechter Van Boekel terecht overgenomen beslissing kon rekenen op een flink fluitconcert in de Rotterdamse Kuip, maar had uiteindelijk geen gevolgen voor wie er naar de halve finale gaat. Het bleef 2-0 en daarmee plaatste Feyenoord zich bij de laatste vier.

Sam Larsson opende in de 3e minuut de score via een rebound en Tony Vilhena verdubbelde de voorsprong in de 35e minuut met een van richting veranderd afstandsschot.

Ondanks het (terecht) afgekeurde doelpunt van tegenstander Feyenoord was PSV-trainer Philip Cocu niet te spreken over de scheidsrechter:

“We zijn aardig benadeeld vandaag. De 2-0 kwam uit een hoekschop van Feyenoord, terwijl dat een achterbal voor ons had moeten zijn. En Malacia had kort voor rust zijn tweede gele kaart moeten hebben voor een overtreding op Arias”, zei Cocu tegen ANP.

Eerder op de avond plaatste AZ zich dankzij een 4-1 overwinning in eigen stadion op PEC Zwolle voor de halve finales.

Vanaf het seizoen 2018/2019 krijgen alle eredivisiewedstrijden als het aan de KNVB ligt een videoscheidsrechter, maar nu is dat in de reguliere competitie nog maar af en toe het geval en wordt er alleen volop mee geëxperimenteerd in het bekertoernooi. Op het komende WK Voetbal in Rusland is voor het eerst bij alle wedstrijden een videoref aanwezig.

Omstreden beslissingen in het buitenland

In Engeland wond Chelsea-coach Antonio Conte zich onlangs flink op over een omstreden beslissing van de videoscheidsrechter in de FA Cup-wedstrijd tegen Norwich. Volgens Conte had de videoscheidsrechter moeten zien dat Chelsea-speler Willian neergehaald werd in het strafschopgebied en dus een penalty verdiende, terwijl hij een gele kaart kreeg voor een schwalbe

Begin deze maand bereikte Juventus de halve finale van de Italiaanse beker na een omstreden tweede doelpunt tegen stadgenoot Torino. De scheidsrechter wuifde alle protesten weg en ook de videoscheidsrechter greep niet in terwijl er op de beelden toch een duidelijke overtreding te zien was.

Uit statistieken blijkt dat videoscheidsrechters in de Duitse Bundesliga in de eerste seizoenshelft elf keer ten onrechte een beslissing van de scheidsrechter hebben gecorrigeerd. Bijna de helft van alle spelers in de Duitse competitie wil de videoref weer afschaffen. Maar de Duitse voetbalbond DFB stelt dat het voetbal eerlijker is geworden door de videoscheidsrechter.