Een bewoner van een verpleeghuis in Shanghai is per ongeluk in een lijkzak naar een mortuarium gebracht – terwijl hij nog leefde. 

In een video die viraal is gegaan, is te zien hoe verschillende werknemers in persoonlijke beschermingsmiddelen een verzegelde gele lijkzak heropenen, als ze merken dat de man in de zak beweegt. De werknemers deinzen vervolgens terug wanneer ze een stuk stof van het hoofd van de man hebben getild.

“Hij leeft nog. Hij leeft nog. Heb je het gezien? Bedek hem niet meer”, zegt een van de arbeiders in de clip, die zondag op Chinese sociale media opdook.

De persoon die de video filmt, geeft ook commentaar: “Hoe kan zoiets gebeuren? Ze stopten hem in de lijkwagen en namen hem weer mee naar buiten… Het is onverantwoordelijk, echt onverantwoordelijk.”

Mensen zochten naar de video op het Chinese Twitter-achtige platform Weibo en gebruikten daarbij verschillende hashtags. Eén zo'n hashtag - "Oude man uit Shanghai weggebracht hoewel hij niet dood is", kreeg bijna drie miljoen views.

"Mensen zullen niet sterven aan Covid in Shanghai. Ze zullen sterven door onmenselijke behandeling", merkte een Weibo-gebruiker op.

Lokale ambtenaren bevestigden het incident op maandag. Ze lieten aan de nieuwsuitgave East Day weten dat de bejaarde bewoner naar een ziekenhuis is gebracht en momenteel in een stabiele toestand verkeert. 

Vier ambtenaren, waaronder de directeur van het verpleeghuis, zijn inmiddels ontslagen en de medische licentie van een arts is ingetrokken, aldus de BBC.

Het incident heeft een nieuwe golf van woede teweeggebracht in Shanghai, Daar zijn 26 miljoen inwoners gefrustreerd door de chaotische manier waarop de lokale autoriteiten een recente uitbraak van Covid-19 aanpakten.

Volgens persbureau Bloomberg verbleven ongeveer 2,5 miljoen inwoners dinsdag nog onder de strengste vorm van lockdown in het financiële centrum. Volgens het persbureau zal de stad nog tot zaterdag massale Covid-tests houden.

Ondanks alle ophef houden de Chinese gezondheidsautoriteiten vast aan het 'zero-Covid'-beleid van het land. Dat houdt in dat er snelle lockdowns, massale tests en reisbeperkingen in acht worden genomen, als er ergens nieuwe besmettingen opduiken.