Geert Wilders maakt van de presentatie van de kandidatenlijst van de PVV een uitgekiende pr-show. Maandag wordt de volledige lijst voor de Tweede Kamer-verkiezingen van maart 2017 bekend, maar een paar namen heeft Wilders alvast genoemd.

De nummer 2, Fleur Agema, kennen de meeste Nederlanders wel. De nummer 3, Vicky Maeijer, zal voor veel mensen een nieuw gezicht zijn.

Maar echt nieuw is Maeijer niet. Ze loopt gaat al jaren mee bij de PVV van Geert Wilders; eerst achter de schermen, maar de laatste paar jaren steeds prominenter aanwezig.

Wie deze ‘PVV-topkandidaat’ – in de woorden van Wilders – precies? Een overzicht van haar carrière:


Maeijer is in 1986 geboren in het Zuid-Hollandse Capelle aan den IJssel. Haar ouders omschrijft ze in 2011 als ‘gewone hardwerkende mensen’.

capelle


Na haar VWO studeert ze Europees Recht aan de Erasmus Universiteit en een Master European Public Law.

Vicky Maeijer, PVV


In 2006 begint ze als stagiair bij de PVV, na een oproep van Wilders op de radio.

Geert Wilders, Vicky Maeijer, PVV


In 2007 wordt ze beleidsmedewerker voor Kamerlid Raymond de Roon, later werkt ze voor europarlementariër Louis Bontes. Als Bontes in 2010 terugkomt naar Den Haag, gaat zij met hem mee.

PVV, Louis Bontes


In 2011, op 24-jarige leeftijd, wordt Maeijer lijsttrekker van de PVV Zuid-Holland tijdens de Provinciale Staten-verkiezingen.

Vicky Maeijer, PVV


"Dit is de partij voor de gewone Nederlander. Dat ben ik ook. Het is echt de partij voor hardwerkende mensen met oog voor echte problemen, dus geen bestuurdersclubje”, zegt ze.

Vicky Maeijer, PVV


Drie jaar later, in 2014, keert Maeijer terug naar Brussel. Dit keer niet als beleidsmedewerker, maar als europarlementariër.

Vicky Maeijer, PVV, Europees Parlement


In Brussel is al te horen dat ze het typische PVV-geluid goed onder de knie heeft: “Op dictatoriale wijze heeft Brussel besloten om de Europese Unie om te vormen tot één groot asielzoekerscentrum”, zegt ze bijvoorbeeld in oktober 2015.

Vicky Maeijer, PVV


En nu gaat Maeijer dus zelf aan de slag als Tweede Kamerlid. “Een PVV-topkandidaat", aldus Wilders.

pvv3


LEES OOK: De PvdA heeft eindelijk door dat de echte ‘arbeider’ tegenwoordig op de PVV stemt