Langzaam maar zeker gaan steeds meer verzekeraars producten aanbieden tegen diefstal van cryptomunten, schrijft Reuters donderdag. Volgens het persbureau is dit een vorm van erkenning voor de nogal ruige wereld van bitcoin en andere digitale valuta.

Enkele verzekeraars zoals XL Catlin, Chubb en Mitsui Sumitomo Insurance, boden al verzekeringsproducten aan voor cryptomuntdiefstal, maar nu bevestigen ook andere grote spelers in de verzekeringsbranche tegenover Reuters dat ze producten ontwikkelen.

Eigenaren van digitale portemonnees waarin je cryptomunten kunt opslaan, blijken behoorlijk kwetsbaar voor hacks, technische fouten en fraude. Zo werd het in Tokio gevestigde Coincheck afgelopen vrijdag slachtoffer van hackers: het verlies bedroeg liefst 534 miljoen dollar.

Schommeling cryptomunten

De grote uitdaging voor verzekeraars is hoe ze risico’s af kunnen dekken voor klanten waar ze weinig vanaf weten, die een prille technologie gebruiken en die opereren op een jonge markt. Hierdoor zijn er weinig data beschikbaar om risico’s in te schatten. En dat is over het algemeen een belangrijke houvast voor verzekeraars om de hoogte van premies te bepalen.

Coinbase, een groot ruilplatform voor cryptomuntenin 32 landen, zegt dat het minder dan twee procent van het het vermogen van klanten online bewaart. Dit deel is verzekerd bij Lloyd’s of Londen, de grootste verzekeringsmarktplaats ter wereld. Maar Lloyd’s wilde niets zeggen over de voorwaarden en de reikwijdte van de dekking.

Tot nu toe zijn de verzekeringen duur. Om een bedrag van 10 miljoen dollar te verzekeren tegen diefstal moeten premies van 200.000 dollar worden betaald, zeggen verzekeringsdeskundigen. Dus 2 procent van het verzekerde bedrag per jaar.

De grote bewegelijkheid van koersen van cryptomunten maakt het er ook niet makkelijker op. Verzekeraars stellen zelf dekkingslimieten in – waarbij ze rekenen met bedragen in dollars of euro’s. De impact voor klanten kan dramatisch zijn. Een polis van 10 miljoen dollar die in januari 2017 werd afgesloten, zou op dat moment bijvoorbeeld 10.957 bitcoins dekken, maar slechts 923 als er een jaar later een hack plaatsvond.

Lees ook op Business Insider

Digitaal expert Henry Sanderson van Lloyd’s stelt tegen Reuters dat verzekeringen de jonge crypto-industrie kunnen helpen volwassen te worden. Tegelijk gaat het voor verzekeraars om een nieuwe markt. “Deze markt groeit,” zegt hij. “Als we dit nu niet omarmen, is het een gemiste kans voor verzekeraars.”

Bitcoin zakt langzaam richting de $ 9.000 – het laagste niveau sinds eind november