Max Verstappen heeft net als vorig jaar de GP Oostenrijk gewonnen. Met een spectaculaire manoeuvre in een bocht haalde hij twee ronden voor de finish koploper Charles Leclerc in. Hiermee bekroonde hij een gestage opmars. Bij de start kwam Max moeilijk weg viel van plek twee terug naar de zevende positie.

Pas drie uur na de finish werd Verstappen definitief als winnaar uitgeroepen. De Nederlandse Formule 1-coureur moest wachten op het verdict van de wedstrijdleiding, vanwege de inhaalactie op  Leclerc waarbij de wagens van beide rijders elkaar raakten.

Verstappen en Leclerc moesten anderhalf uur na afloop van de race tekst en uitleg geven. Weer bijna twee uur later was de jury er uit. Verstappen had de regels met zijn inhaalmanoeuvre niet overtreden en behoudt de overwinning. Leclerc moet zich met de tweede plaats tevreden stellen en wacht nog altijd op zijn eerste zege in de Formule 1.

Na de saaie race van vorig weekeinde in Frankrijk, zonder echte hoogtepunten, was er in Oostenrijk wel weer sprake van spektakel.

De vele duizenden Nederlandse fans op de tribune zagen Verstappen na 50 ronden eerst de Duitser Sebastian Vettel passeren en na 56 ronden de Fin Valtteri Bottas. In het slot van de race moest ook Leclerc de rijder van Red Bull, na een spannend gevecht waarbij de twee wagens elkaar raakten, voorbij laten gaan.

Max Verstappen hield er na zijn slechte start geen rekening mee dat hij nog zou winnen. “Ik dacht dat de race over was na die start. Het is ongelooflijk om hier toch te winnen”, aldus Verstappen.

Volgens Verstappen was er met die inhaalactie weinig mis. “Dit is de Formule 1. Het hoort er bij. Anders moet je thuisblijven.”

Lees ook op Business Insider

Verstappen startte zijn inhaalrace na zijn pitstop. “Met de tweede set banden ging het als een speer”, legde de Nederlander uit. “Het voelde heel goed aan. Ik ben heel blij, ook voor Honda. Dit is voor hen de eerste overwinning sinds 2006. Het geeft een enorme boost.”

Leclerc werd tweede en Bottas eindigde als derde. Verstappen is Sebastian Vettel in het klassement voorbij en staat nu derde.

Voor Verstappen is het zijn zesde overwinning in de Formule 1 en zijn eerste dit seizoen. Naast zijn twee zeges in Oostenrijk finishte de Nederlander als eerste in Spanje (2016), Maleisië (2017) en Mexico (2017 en 2018).

Tot zondag was de derde plaats, in Australië en Spanje, zijn beste prestatie dit seizoen. Verder eindigde Verstappen vijf keer als vierde en een keer als vijfde.

LEES OOK: De pijlsnelle opmars van Max Verstappen – hoe de zoon van twee oud-coureurs een ster in de Formule 1 werd