• De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april.
  • De reden is dat het aantal besmettingen scherp stijgt. Zondag werden 8.288 nieuwe coronagevallen gemeld.
  • Het kabinet moet nog wel beslissen over wat er precies versoepeld wordt.
  • Mogelijkheden zijn onder meer de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok.

De geplande versoepeling van de lockdown wordt met een week opgeschoven naar 28 april. Dat laat een woordvoerder van de Rijksvoorlichtingsdienst aan persbureau ANP weten.

Eerder deze week lekte uit dat het kabinet hoopte de coronamaatregelen op 21 april te kunnen verruimen. “Dat is nog net te vroeg”, aldus de woordvoerder. Er wordt pas versoepelt als de piek van de derde golf is geweest.

Dat is de uitkomst van overleg tussen een deel van het kabinet en deskundigen onder wie Jaap van Dissel van het RIVM zondag in het Catshuis. Er werd uitgebreid gesproken over het openingsplan van het kabinet.

Versoepelingen die op 28 april kunnen worden aangekondigd zijn mogelijk de opening van terrassen en de opheffing van de avondklok. Ook wordt nagedacht over het deels openen van het hoger onderwijs en verder openstellen van winkels. Ook zou de bezoekersregeling mogelijk verruimd worden.

Zondag werden 8.288 nieuwe coronagevallen gemeld

Deskundigen verklaarden deze week huiverig tegenover snelle versoepelingen te staan. De besmettingscijfers blijven bijzonder hoog.

Zondag meldde het RIVM nog 8.288 nieuwe coronagevallen. Ziekenhuizen stromen vol. Zij behandelen bijna 2.500 coronapatiënten. De ic-capaciteit van ziekenhuizen is enkele dagen geleden nog verder uitgebreid.

Viroloog en OMT-lid Marion Koopmans zei zondagmiddag in het televisieprogramma Buitenhof dat de situatie “zorgelijk” is en dat daarom “uitermate voorzichtig” moet worden gehandeld. “We zitten nog niet op de piek van de derde golf.”

Lees ook op Business Insider

Minister De Jonge waarschuwde na het lekken van de mogelijke versoepeling van de lockdown al voor te veel optimisme. “In het zicht van de haven moeten we geen domme dingen doen”, zei hij.

De huidige lockdown loopt tot 20 april. Volgende week dinsdag, 13 april, is er weer een persconferentie van het kabinet. Dan leggen premier Mark Rutte en minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid uit hoe het precies verdergaat.

Afgelopen dinsdag maakte het ministerie van Volksgezondheid al bekend dat ze deze maand start met toegangstesten, om bezoek aan plekken zoals musea en dierentuinen en sportgelegenheden weer mogelijk te maken. 

LEES OOK: Nederlander wil al op dag 1 van versoepeling terras op voor een biertje – dit geven we uit aan de horeca in de eerste maand