Russische mannen worden veel minder oud dan Russische vrouwen. Nu is wetenschappelijk vastgesteld dat komt door alcohol.

De Russische man wordt gemiddeld 64,3 jaar oud. Dat is voor een toch redelijk ontwikkeld land bedroevend kort. de Nederlandse man haalt bijna de 80. En aan de Russische lucht kan het ook niet liggen, want de Russische vrouw haalt gemiddeld 76,1 jaar.

Het werd al veel langer vermoedt, maar nu is er ook bewijs: een belangrijke reden dat veel Russen opvallend vroeg overlijden is hun wodka-inname. Dat blijkt uit een van de grootste onderzoeken naar het fenomeen.

Volgens de onderzoekers sterft 25 procent van de Russische mannen voor ze de leeftijd van 55 jaar hebben bereikt. Een groot deel van die overlijdensgevallen heeft te maken met alcohol en wodka in het bijzonder.

Het gaat daarbij niet alleen om alcoholvergiftigingen en leveraandoeningen, maar ook om zelfmoorden, ongelukken en vechtpartijen waarbij drank in het spel is.

8000 mensen overleden tijdens onderzoek

De wetenschappers onderzochten het drinkgedrag van ruim 150.000 volwassenen in drie Russische steden tot wel 10 jaar lang. Zo'n 8000 mensen overleden tijdens het onderzoek.

Eén van de uitkomsten is dat het overlijdensrisico veel hoger was voor mannen die rookten en ook nog eens meer dan drie flessen van een halve liter wodka per week dronken, dan voor mannen die rookten maar het hielden bij minder dan een fles.

Gezondheidscrisis voor Rusland

Onderzoeker David Zaridze van het Russische Kankeronderzoekscentrum in Moskou noemt het verband tussen wodka en de doden een "gezondheidscrisis'' voor Rusland. Volgens hem is het probleem niet onomkeerbaar. Hij wijst erop dat toen oud-Sovjetpresident Michail Gorbatsjov in 1985 de alcoholconsumptie aan banden legde, het dodental ook snel afnam.

Voor het onderzoek werkten wetenschappers van Russische en Britse instellingen en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) samen. Het onderzoek is vrijdag gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift The Lancet.

ANP / Z24

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl