• Kredietbeoordelaar S&P Global dreigt de beoordeling voor de kredietwaardigheid van de Britse overheid te verlagen.
  • Reden is een mogelijke verzwakking van de Britse economie door de begrotingsplannen van de nieuwe regering van Liz Truss.
  • Op financiële markten moest de Britse centrale bank deze week ingrijpen om de stijging van rentes op Britse staatsleningen te beperken.
  • Lees ook: Torenhoge hypotheeklast dreigt voor Britse huiseigenaren door financiële onrust

Kredietbeoordelaar S&P Global kan de kredietwaardigheid van het Verenigd Koninkrijk verlagen vanwege de belastingplannen van premier Liz Truss. S&P heeft de Britse outlook verlaagd van stabiel naar negatief, wat betekent dat er een verlaging van de rating kan komen.

Het Verenigd Koninkrijk heeft nu de rating AA, wat de op twee na hoogste status is bij S&P. Truss heeft onlangs een enorm pakket aan belastingverlagingen gepresenteerd om zo de economie te stimuleren. S&P vreest dat door die maatregelen de overheidsfinanciën flink verzwakt kunnen worden.

Door zorgen over de schade voor de Britse schatkist is er veel onrust op de financiële markten ontstaan, waardoor het pond naar het laagste niveau tegen de dollar ooit is gezakt en de rente op Britse staatsobligaties hard steeg. De Britse centrale bank greep afgelopen week in op de obligatiemarkt om die stijgende rentes af te remmen.

Kredietbureau Moody’s heeft het Verenigd Koninkrijk ook al gewaarschuwd dat de begrotingsplannen blijvende schade kunnen aanrichten aan de betaalbaarheid van de staatsschuld. Moody’s heeft voor het Verenigd Koninkrijk een rating van Aa3, het op drie na hoogste niveau. Bij Fitch staat de rating op het vergelijkbare niveau van AA-.

Truss wil onafhankelijke beoordeling begroting pas in november delen

De Britse premier Liz Truss en minister van Financiën Kwasi Kwarteng weigeren onafhankelijke prognoses over hun begrotingsplannen eerder te delen dan 23 november. De bewindslieden veroorzaakten met hun vorige week bekendgemaakte plannen tumult op de financiële markten. Dat kwam deels doordat bij de zogeheten minibegroting een onafhankelijk oordeel van de rekenkamer Office for Budget Responsibility (OBR) ontbrak.

Kwarteng kondigde vorige week vrijdag belastingverlagingen aan van in totaal 45 miljard pond, waar voornamelijk de meest vermogende Britten van profiteren. Hoe hij die belastingverlaging wil bekostigen, is nog onduidelijk.

Een commissie in het Britse parlement drong er donderdag bij Kwarteng op aan om zijn begrotingsverklaring, waarin nieuwe prognoses van de begrotingswaakhond van het land zijn opgenomen, te vervroegen. Dat zou de financiële markten gerust kunnen stellen. Maar hoewel die doorrekening door de OBR op 7 oktober al beschikbaar is, wil het kabinet die informatie pas anderhalve maand later bekendmaken.

Truss en Kwarteng hadden vrijdag een spoedberaad met de OBR. Ze lijken vooralsnog niet van plan om haar koers te wijzigen, ondanks de toenemende kritiek binnen en buiten haar eigen Conservatieve partij. Truss gelooft dat als vermogende Britten meer te besteden hebben, dit de economische groei aanjaagt.

LEES OOK: Begrotingsplannen van Britse regering zorgen voor flinke onrust op financiële markten