De verkoop van 25 miljoen aandelen van verzekeraar ASR levert de Nederlandse staat 725 miljoen euro op.

Dat maakte NLFI, de stichting die namens de staat de overheidsbelangen in financiële instellingen beheert, dinsdag bekend.

Maandag maakte de stichting bekend dat het een nieuwe pluk aandelen van de hand doet. Deze wisselen voor 29 euro per stuk van eigenaar. ASR heeft zelf zoals aangekondigd 3 miljoen eigen aandelen ingekocht.

Het belang van NLFI in ASR neemt door deze transactie af van 36,8 procent tot uiteindelijk 20,9 procent van het totaal uitstaande aandelenkapitaal. Op termijn wordt het resterende belang in ASR volledig afgebouwd.

Fortis

De Nederlandse overheid bracht ASR ongeveer een jaar geleden naar de beurs. ASR omvat de oude verzekeringsonderdelen van Fortis Nederland. Die werden in 2008 genationaliseerd, vanwege de ondergang van Fortis. Destijds betaalde de staat 3,6 miljard euro voor de verzekeraar.

Bij de beursgang van ASR in juni 2016 was de introductieprijs van het aandeel 19,50 euro. Gelet op die prijs zou ASR 2,9 miljard euro waard zijn. Maar sindsdien is de koers van het aandeel gestegen. Bij het slot van de handel maandag was het 29,67 euro waard.

LEES OOK: Ook op Wall Street blijven techfondsen verliezen