ANALYSE – Aanwijzingen dat de Brexit-onderhandelingen opnieuw vertraging oplopen, kwamen het Britse pond begin deze week duur te staan. Daarna volgde echter een wonderbaarlijk herstel toen bleek dat een akkoord toch minder ver weg is dan het zich even liet aanzien.

Het Britse pond stuitert deze week alle kanten op door tegenstrijdige verhalen over de voortgang van de Brexit-onderhandelingen. Op dinsdag berichtte financiële nieuwsdienst Reuters dat de deadline voor het behalen van een akkoord naar achter zou zijn geschoven van half oktober naar november. Aanvankelijk was het de bedoeling dat beide partijen het in juni al eens zouden worden.

De vertraging werd door valutahandelaren gezien als een signaal dat de onderhandelingen moeizaam verlopen. Door de groeiende vrees dat het niet lukt om goede afspraken te maken, viel het pond voor het eerst in bijna een jaar terug tot minder dan 1,10 euro.

Verzoenende toon Barnier

Halverwege de week sloeg de stemming echter om. Dat was voor het grootste gedeelte te danken aan de belofte van EU-onderhandelaar Michel Barnier dat hij Groot-Brittannië een voorstel gaat doen voor een samenwerkingsverband dat de EU nog aan geen enkel ander land heeft aangeboden.

Minstens zo belangrijk als de uitspraak zelf was het gezelschap waarin Barnier de woorden sprak. Hij gaf samen met de Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas een statement, wat aangeeft dat hij in de rug gedekt wordt door de Duitse politiek. De steun van de belangrijkste economie in Europa is hard nodig voor het bereiken van een akkoord tussen de EU en Groot-Brittannië.

Een tweede reden van de snelle opleving van het pond is de uitspraak van Brexit-minister Dominic Raab dat er al over circa 80 procent van de zaken overeenstemming is bereikt. Hij zei er echter niet bij welke zaken dat zijn. Het is belangrijk dat beide kampen een oplossing vinden voor de grens tussen Ierland en het Britse Noord-Ierland.

Vrijdag noteerde het Britse pond op 1,115 euro per pond.

Onzekerheid troef

Eind vorig jaar gaf premier Theresa May de garantie dat verkeer van goederen en mensen daar mogelijk blijft. Op die belofte moest ze onder druk van conservatieve partijgenoten echter al snel op terugkomen. Europese onderhandelaars houden er echter aan vast dat het vinden van een oplossing voor de Noord-Ierse grens een voorwaarde is voor het bereiken van een voorlopige Brexit-regeling.

Het is dan ook te vroeg om na de recente berichten enthousiast te worden over de vooruitzichten van het pond. In het afgelopen jaar is het al enkele keren voorgekomen dat de besprekingen na enkele optimistische commentaren toch weer vastliepen.

Voorlopig blijft de munt heen-en-weer stuiteren tussen hoop en vrees. Daar komt echter hoe dan ook uiterlijk op 29 maart 2019 een einde aan. Op die dag is de Brexit een feit. Als er dan nog geen goed akkoord ligt, zal de vrees het winnen van de hoop. De belangen zijn echter zo groot dat het onwaarschijnlijk is dat beide partijen het zo ver laten komen.

Joost Derks is valuta-expert bij de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij (NBWM). Deze column geeft zijn persoonlijke mening weer. Deze informatie is niet bedoeld als professioneel (beleggings)advies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde transacties en/of beleggingen via de Nederlandsche Betaal & Wisselmaatschappij NV.