Spyker moet als het aan de verhuurder van de fabriek van de sportwagenbouwer in Zeewolde ligt, zijn pand zo snel mogelijk ontruimen. Spyker zou al maanden geen huur meer hebben betaald.

Dinsdag dient hierover een kort geding in de rechtbank in Lelystad. Dat heeft een woordvoerder van de rechtbank bevestigd, na berichtgeving van zakensite Quote.

In een kort geding bij de rechtbank in Lelystad voerde de verhuurder, Jacques Walch, dinsdag aan dat Spyker inmiddels een huurachterstand van bijna 125.000 euro heeft. Dat staat gelijk aan ruim 7 maanden huur. In zijn vordering zitten ook een boeterente en andere contractuele boetes verwerkt.

Walch zegt meerdere aanmaningen gestuurd te hebben naar het adres van de autofabrikant. Telkens beloofde Spyker beterschap, maar nimmer kwam deze enige belofte aan Walch na. Het bedrag dat de onderneming is verschuldigd, loopt ook nog altijd op.

Er gaan al enige tijd geruchten dat Spyker financieel in zwaar weer verkeert.

Afgelopen zomer legde de Belastingdienst nog tijdelijk beslag op de inboedel van Spyker vanwege een openstaande schuld. Een geplande veiling van een aantal exclusieve auto's, motorblokken en versnellingsbakken werd pas op het laatste moment afgeblazen, toen bleek dat Spyker het bedrag alsnog had betaald.

Spyker vangt bot bij megaclaim

Afgelopen weekend bleek dat Spyker ook na een hoger beroep geen recht op 3 miljard dollar aan schadevergoeding van General Motors (GM) voor het tegenwerken van een overname van Saab door een Chinees consortium in 2011. Dit bepaalde een federale rechter in de Amerikaanse staat Michigan.

De Nederlandse sportwagenbouwer baarde begin 2010 wereldwijd opzien door het veel grotere Zweedse Saab over te nemen van GM. Die overname liep echter op een mislukking uit en in december 2011 moest Saab faillissement aanvragen.

Spyker-topman Victor Muller diende vervolgens een claim in bij GM omdat de Amerikanen Saab moedwillig failliet zouden hebben laten gaan door een overname van Saab door Chinese bedrijven te dwarsbomen.

Eerder oordeelde een rechter al dat GM hierbij in zijn recht stond. Dit omdat Saab technologie van GM gebruikte en contractueel was vastgelegd dat voor een overname goedkeuring van GM nodig was.

Muller liet maandag in een reactie weten het vonnis te bestuderen. De zakenman wilde niet ingaan op de financiële situatie van Spyker.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl