De stijging van brandstofprijzen zoals benzine en diesel, de energierekening voor stroom en gas, en tal van prijzen van andere dagelijkse producten, leidt tot meer druk om werknemers te compenseren voor de hoge inflatie.

De thuiswerkvergoeding voor werknemers moet vanwege de inflatie omhoog van 2 naar 3 euro per dag, zo bepleit vakbond CNV.

Uit onderzoek van de bond onder duizend thuiswerkers komt naar voren dat de huidige vergoeding van 2 euro per dag door de aanhoudende hoge inflatie niet volstaat.

Ruim zes op de tien ondervraagden kan niet uit met 2 euro per dag. Deze onbelaste vergoeding werd twee jaar geleden vastgesteld, maar ondertussen is alles flink duurder geworden, legt CNV uit. Behalve aan energie, is de thuiswerker ook meer kwijt aan koffie, thee, wc-papier en water.

De maximale onbelaste thuiswerkvergoeding van 2 euro per dag werd geadviseerd door budgetvoorlichtingsinstituut Nibud. Maar inmiddels liggen de kosten voor thuiswerken op 3 euro per dag, schatte Nibud-directeur Arjan Vliegenthart vorige maand.

CNV benadrukt dat een op de drie thuiswerkers helemaal geen vergoeding krijgt. De bond noemt dat een flinke besparing voor werkgevers. Ruim een kwart van de thuiswerkers krijgt wel een kostendekkende vergoeding.

Onbelaste reiskostenvergoeding moet omhoog

Ook vanuit werkgevers is er druk om compensatie te bieden voor de hogere kosten voor woon-werkverkeer van werknemers. In het AD pleit werkgeversclub AWVN voor een hogere onbelaste reiskostenvergoeding voor werknemers, omdat personeel anders in de knel komt vanwege de stijgende brandstofkosten.

Het kabinet heeft al aangekondigd de onbelaste kilometervergoeding in 2024 te verhogen naar 23 cent per kilometer. Werkgevers vinden echter dat het huidige tarief van 19 cent per kilometer al veel sneller omhoog moet. Als werkgevers nu meer vergoeden dan 19 cent per kilometer moeten ze over dat extra bedrag sociale premies en belasting afdragen.

LEES OOK: Werkgevers en werknemers bereiken akkoord over thuiswerken: er moet een goede reden zijn om dat niet toe te staan